Stredoveká reštaurácia v Štúrove a poriadne drzá obsluha - Zaujímavé novinky ZN.SK

Stredoveká reštaurácia v Štúrove a poriadne drzá obsluha

Ako sa jedlo v stredoveku? Bez gastronomických pravidiel, ktoré prišli až vďaka Francúzom pred dvoma storočiami. Stredovek sa niesol v znamení hrubosti, prezdobenosti stolov, inokedy jednoduchosti a najmä množstve. Na určitej neformálnosti stredovekej kuchyne aj stavia skutočne originálna reštaurácia v Štúrove, ktorá dostáva reklamu zadarmo oprávnene. Prišla totiž s nápadom obsluhovať zákazníkov drzo, hlučne a ešte k tomu aj v prostredí pripomínajúcom stredovek.A nejde pritom o novinku, reštaurácia je týmto známa už niekoľko rokov, no mimo nej sa až teraz objavilo video, ktoré vynáša kúzlo podniku aj mimo.

Sedliacka reštaurácia

Svojská stredoveká reštaurácia a unikátny zážitok

Je zvláštne, že návštevníci si tu užijú aj srandu a hoci odchádzajú pourážaní, sú aj nasýtení. Drsná reštaurácia pritom nemusí mať núdzu o hostí, celé to teátro je totiž jej súčasťou a možno najväčším lákadlom. Hitom internetu je aj miestna čašníčka, ktorá je príkladom toho, že pracovať ako čašník môže byť práca, no v jej prípade to chce aj určitú dávku hereckého umu, alebo odvahy. Do tejto reštaurácie už ale skrátka každý vstupuje s tým, že tu personál zámerne jedná inak. A aj preto sem idete. Nevedno aký je zvyšok obsluhy, no táto čašníčka v kroji je výborná.


Video: R. Belányi

Perly z jedálneho lístka

Vysvetlenie syrovej misy:  Si tupý a mäso nežerieš, vemeno kravy podojím z mlieka syr dozreje a týmto si svoju papuľu napchať môžeš. Sedliacka misa nesie popis: Aby som ti polichotil, z najlepších častí prasaťa, chutnú misu pripravím ti, až krochkať budeš, keď to celé zožerieš. Vábne podľa popisu nebude znieť ani dvadsiate jedlo: Z prasnice smarľavej jazyk ti predložím, na tanier sedliacky pripravím. Zožer ho ti radím, inak ho za tvoj vymením… Celkovo je lístok zložený z názvov a viet, ktoré pôsobia hrubo a miestami urážlivo. Nuž a v tom je práve tematická reštaurácia ojedinelá svojho druhu a s chuťou mu nejeden magazín robí reklamu. Nemôže chýbať ani u nás, veď gastronómia a stredovek sú u nás bohato zastúpené témy.

Navštíviť reštauráciu môžete v Štúrove na Jozefa Béma 4, alebo http://sedliacka.sk/


Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.