Recepty: pikantné špagety s tuniakom, artičokmi a rukolou

Recepty: pikantné špagety s tuniakom, artičokmi a rukolou

Tuniak patrí medzi najdôležitejšie ryby vo svetovej gastronómii. Ponúka kvalitné mäso s mimoriadne pestrým gastronomickým využitím a tepelnou prípravou. Vo voľnom oceáne je rybou so schopnosťou veľmi rýchleho plávania a jej mäso aj preto patrí medzi lahôdky. Tuniak je obľúbenou rybou aj v našich podmienkach. Čerstvý nie je tak dostupný, bežnejší je konzervovaný. Ak siahnete po konzervovanom, nechajte sa inšpirovať sériou receptov, alebo súťažou s tuniakom Rio Mare, v ktorej môžete vyhrať niektorú z panvíc Tefal Ingenio. Tentoraz je to recept na pikantné špagety s tuniakom.

špagety rio mare

Špagety s tuniakom a potrebné suroviny na 4 porcie:

  • Tuniak Rio Mare v olivovom oleji s talianskou chilli papričkou (4x 80 g)
  • Špagety Rummo 1 bal.
  • Cesnak 4 strúčiky
  • Polosušené rajčiny 4 pol. lyžice
  • Olivový olej 4 pol. lyžice
  • Marinované artičoky 16 ks
  • Očistené grilované papriky
  • Zelené olivy 4 pol. lyžice
  • Paradajkové pesto 4 pol. lyžice
  • Paradajkové peláty (Mutti)
  • Rybí vývar 4 dcl
  • Biele víno 2 dcl
  • Maslo 4 pol. lyžice
  • Rukola 1 zväzok
  • Kapary
  • Parmezán 4 pol. lyžice
  • Kôra z jedného citrónu
  • Soľ, čierne korenie, chilli papričky na dochutenie

Postup:

  1. Do vriacej osolenej vody vložíme celé balenie špagiet Rummo, ľahko premiešame, aby sa nám špagety nezlepili. Varíme max. 8 minút.
  2. Na vopred zahriatu panvicu nalejeme olivový olej, pridáme prekrájaný cesnak, ktorý ľahko zkonfitujeme.
  3. Na orestovaný cesnak postupne pridáme chilli tuniaka, zelené olivy, prekrájané grilované papriky, marinované artičoky a polosušené rajčiny.
  4. Do takto pripraveného základu na špagety vložíme paradajkové pesto a peláty. Všetko dôkladne zamiešame a podlejeme bielym vínom a rybím vývarom.
  5. Celý základ necháme 4 minúty prevárať. Po prevarení pridáme vopred uvarené špagety a na zjemnenie maslo.
  6. Špagety dôkladne pred servírovaním premiešame v krémovú konzistenciu. Podľa chuti prisolíme alebo dochutíme drveným čiernym korením.

Servírovanie:

Krémové špagety stočíme pinzetou na plytký tanier, dozdobíme rukolou a kráľovskými kaparmi. Pred konzumáciou na špagety nastrúhame parmezán a citrónovú kôru. Prípadne pre intenzívnejšiu chuť môžeme priostriť čerstvými chilli papričkami.

TIP: Ďalšie recepty s tuniakom nájdete pod kľúčovým slovom “Rio Mare“.


Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.