Jedlé gaštany si radi vychutnávame na vianočných trhoch, výborné, pečené. Okrem tohto spôsobu prípravy sa dajú gaštany konzumovať aj v inej podobe. Gaštanové pyré má typickú lahodnú chuť, ktorá sa predovšetkým hodí do sladkých jedál, ale použiť ho môžeme aj pri príprave diviny či iného druhu mäsa. Prinášame recepty na výborné gaštanové pyré a to aj pre tých, ktorý sa boja zbytočných kalórií.
Čo potrebujeme na domáce gaštanové pyré?
- 70 g gaštanov
- 30 g masla
- 80 g cukru
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 1 lyžica rumu
- 200 ml šľahačkovej smotany
Z gaštanov odstránime vrchnú šupku a uvaríme ich vo vriacej vode, odkvapkáme a olúpeme. Ešte raz ich uvaríme do mäkka a pretrieme cez sitko. Pridáme už zmäknuté maslo, práškový a vanilkový cukor, rum a všetko dobre premiešame. Ak treba, podľa potreby pridáme cukor. Pyré potom natlačíme do tvarovacích misiek, vyklopíme a ozdobíme šľahačkou a strúhanou čokoládou a môžeme konzumovať.
Gaštanové pyré v zdravšej verzii
- 500g jedlých gaštanov
- 130 g trstinový cukor
- 3 PL rumu alebo rumovú esenciu 0,5 Č
- 2 deci vody
- jadro z vanilkového struku
Najprv si pripravíme jedlé gaštany, takže každý gaštan narežte do tvaru písmena X a poukladáme na plech. Gaštany pečieme pri teplote 190 stupňov 17 – 20 minút a potom ich necháme vychladnúť. Keď budú gaštany vychladnuté, zbavíme ich šupky, následne dáme do hrnca s vodou a varíme ich pokojne 25 minút. Gaštany varením zmäknú a potom ich rozmixujeme na jednoliatu hmotu. Túto gaštanovú hmotu dáme do hrnca, pridáme vanilku, rum, cukor, vodu a celú hmotu varíme na miernom ohni približne pol hodinu, alebo kým nedosiahneme konzistenciu hustej gaštanovej kaše.
Keď bude gaštanová pasta hustá, máme hotovo!