Recept na gaštanové pyré: postup a príprava - ZN.SK

Recept na gaštanové pyré: postup a príprava

Jedlé gaštany si radi vychutnávame na vianočných trhoch, výborné, pečené. Okrem tohto spôsobu prípravy sa dajú gaštany konzumovať aj v inej podobe. Gaštanové pyré má typickú lahodnú chuť, ktorá sa predovšetkým hodí do sladkých jedál, ale použiť ho môžeme aj pri príprave diviny či iného druhu mäsa. Prinášame recepty na výborné gaštanové pyré a to aj pre tých, ktorý sa boja zbytočných kalórií.

recept gaštany

Čo potrebujeme na domáce gaštanové pyré?

  • 70 g gaštanov
  • 30 g masla
  • 80 g cukru
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • 1 lyžica rumu
  • 200 ml šľahačkovej smotany

Z gaštanov odstránime vrchnú šupku a uvaríme ich vo vriacej vode, odkvapkáme a olúpeme. Ešte raz ich uvaríme do mäkka a pretrieme cez sitko. Pridáme už zmäknuté maslo, práškový a vanilkový cukor, rum a všetko dobre premiešame. Ak treba, podľa potreby pridáme cukor. Pyré potom natlačíme do tvarovacích misiek, vyklopíme a ozdobíme šľahačkou a strúhanou čokoládou a môžeme konzumovať.

Gaštanové pyré v zdravšej verzii

  • 500g jedlých gaštanov
  • 130 g trstinový cukor
  • 3 PL rumu alebo rumovú esenciu 0,5 Č
  • 2 deci vody
  • jadro z vanilkového struku

Najprv si pripravíme jedlé gaštany, takže každý gaštan narežte do tvaru písmena X a poukladáme na plech. Gaštany pečieme pri teplote 190 stupňov 17 – 20 minút a potom ich necháme vychladnúť. Keď budú gaštany vychladnuté, zbavíme ich šupky, následne dáme do hrnca s vodou a varíme ich pokojne 25 minút. Gaštany varením zmäknú a potom ich rozmixujeme na jednoliatu hmotu. Túto gaštanovú hmotu dáme do hrnca, pridáme vanilku, rum, cukor, vodu a celú hmotu varíme na miernom ohni približne pol hodinu, alebo kým nedosiahneme konzistenciu hustej gaštanovej kaše.
Keď bude gaštanová pasta hustá, máme hotovo!

Ohodnoť tento článok
Lucia
Lucia Som študentkou marketingovej komunikácie, písanie ma bavilo už od mala. Rada cestujem, čítam knihy, milujem zábavu a dobré jedlo.
Viac:
Zamestnanie a obmedzenia, manuálna práca obklad
Podraz od zamestnávateľa: zmluva s obmedzením po prepustení

Budinka, mrcha kretén a vynálezca, kniha 2018
Vychádza slovenský knižný triler #Budinka, ako predpoveď “FB” šialenstva

Stále som mama
Stále som mama, novinka Kristíny Farkašovej ako knižná špecialita

Zavrieť