Recept na gaštanové pyré: postup a príprava - ZN.SK

Recept na gaštanové pyré: postup a príprava

Jedlé gaštany si radi vychutnávame na vianočných trhoch, výborné, pečené. Okrem tohto spôsobu prípravy sa dajú gaštany konzumovať aj v inej podobe. Gaštanové pyré má typickú lahodnú chuť, ktorá sa predovšetkým hodí do sladkých jedál, ale použiť ho môžeme aj pri príprave diviny či iného druhu mäsa. Prinášame recepty na výborné gaštanové pyré a to aj pre tých, ktorý sa boja zbytočných kalórií.

recept gaštany

Čo potrebujeme na domáce gaštanové pyré?

  • 70 g gaštanov
  • 30 g masla
  • 80 g cukru
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • 1 lyžica rumu
  • 200 ml šľahačkovej smotany

Z gaštanov odstránime vrchnú šupku a uvaríme ich vo vriacej vode, odkvapkáme a olúpeme. Ešte raz ich uvaríme do mäkka a pretrieme cez sitko. Pridáme už zmäknuté maslo, práškový a vanilkový cukor, rum a všetko dobre premiešame. Ak treba, podľa potreby pridáme cukor. Pyré potom natlačíme do tvarovacích misiek, vyklopíme a ozdobíme šľahačkou a strúhanou čokoládou a môžeme konzumovať.

Gaštanové pyré v zdravšej verzii

  • 500g jedlých gaštanov
  • 130 g trstinový cukor
  • 3 PL rumu alebo rumovú esenciu 0,5 Č
  • 2 deci vody
  • jadro z vanilkového struku

Najprv si pripravíme jedlé gaštany, takže každý gaštan narežte do tvaru písmena X a poukladáme na plech. Gaštany pečieme pri teplote 190 stupňov 17 – 20 minút a potom ich necháme vychladnúť. Keď budú gaštany vychladnuté, zbavíme ich šupky, následne dáme do hrnca s vodou a varíme ich pokojne 25 minút. Gaštany varením zmäknú a potom ich rozmixujeme na jednoliatu hmotu. Túto gaštanovú hmotu dáme do hrnca, pridáme vanilku, rum, cukor, vodu a celú hmotu varíme na miernom ohni približne pol hodinu, alebo kým nedosiahneme konzistenciu hustej gaštanovej kaše.
Keď bude gaštanová pasta hustá, máme hotovo!

Recept na gaštanové pyré: postup a príprava
Ohodnoť tento článok
Lucia
Lucia Som študentkou marketingovej komunikácie, písanie ma bavilo už od mala. Rada cestujem, čítam knihy, milujem zábavu a dobré jedlo.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
La Madeleine
Klasicizmus: umelecký sloh v architektúre a charakteristika

Satelit SES 10
Satelit SES-10 na obežnú dráhu vynesie znova Falcon 9 od SpaceX

Prázdniny all exclusive
Recenzia komédie Prázdniny all inclusive: zábavná až šialená a exotická

Zavrieť