ZN.SK
Hríby

Nie každý hubár miluje hríby na tanieri, ale skôr ako trofej

Chodiť na hríby je nezáživná činnosť, ktorá oberá o čas, je námahou pre nohy a sem tam sa aj stratíte. Nie, teraz vážne. Každý hubár miluje hľadať ich.

Chodiť na hríby je nezáživná činnosť, ktorá oberá o čas, je námahou pre nohy a sem tam sa aj stratíte. Nie, teraz vážne. Takto povrchne zhodnotiť hubárčenie môže len niekto, kto to neokúsil naplno a povedzme aj na ťažšom leveli (alebo len neprišiel tejto vášni na chuť). Na celý deň, kým v košíku nedošlo miesto a bolo treba vyzliecť a napchať nálezy do zviazanej bundy. Chodiť na hríby má toľko zdravotných výhod, že len tie psychologické môžeme zhodnotiť v samostatnej knihe. Vedeli ste však, že na hríby radi chodia aj tí, ktorým vadí ich chuť?

Hríby

Hubár = [nie vždy] ich konzument

Na huby vyrážajú, pretože je to výborné využitie energie a záujmu o prírodu. Hríby berú ako trofej. Možno poznajú chuť, no ako odmietači si nedajú ani prekliaty vatovec na spôsob rezňa. Chuť húb v ústach a vŕzganie medzi zubami im pripomína slimákov, ktorí sa tak radi premávajú po klobúkoch pravákov.

Michaela popisuje svoju vášeň ako lov: „Milujem lesy a milujem pocit nálezu. Nikto ma neprinúti dať huby do huby, ale nikto ma neprinúti ani zostať doma, keď je sezóna. Pocitu, keď nájdem krásneho praváka sa nevyrovná nič.“
Roman svoju vášeň vysvetľuje cez tradíciu: „Každý rok chodím na rovnaké miesta pod lesom na osikáče a brezáky. Ako dieťa som tam našiel krásne červené hlavičky a odvtedy som okúzlený. Ja sa už tento rok teším na to, ako tam pôjdem zase o rok. Ale k nosu áno, do úst nie. Mám z nich radosť väčšiu ako keby som našiel hektár čučoriedok, ale len keď ich sám nájdem. No hlavne mám hneď lepší deň, keď sa pošťastí hubársky úlovok. Keď taký podarúnok donesiem aj susedom, majú lepší deň aj oni.“

Nepochopiteľné? Netreba sa pozastavovať

Výskyt ľudí, ktorí milujú zbieranie húb, ale nejedia ich vôbec, nie je tak vzácny, ako hovoria niektoré zdroje. Sú presne tak bežní ako vegetariáni kuchári, ktorí klepú rezne, alebo cukrári, ktorí nejedia sladké. Pre nich je hubárčenie hlavne o relaxe, oddychu, prechádzke v prírode a tiež je akousi formou lovu na rôznorodé trofeje.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Najčítanejšie

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu