Hlavné mesto Portugalska ponúka okrem historických pamiatok, kultúrneho vyžitia a nákupov aj slušné gastronomické vyžitie. Okrem všeobecne známeho portského vína existujú mnohé ďalšie, aj nealkoholické maškrty, ktoré stojí za to ochutnať. Portugalci v kuchyni hojne využívajú morské plody – ryby, krevety, kalamáre a chobotnice a zeleninu – predovšetkým zemiaky, olivy, šalát. Nezabúdajú ani na dezerty. Typických portugalských sladkostí a koláčov je veľmi veľa druhov. Stačí prísť do pekárne, vybrať si a je veľmi pravdepodobné, že nezostanete iba pri jednom. Ako chutí Lisabon?
Jedným z typických portugalských jedál sú rôzne sladké koláčiky, ktoré nájdete v každej pekárni. Najznámejší je pastel de nata, lahodný koláčik z lístkového cesta a smotanového pudingu, ktorý sa rozplýva na jazyku najmä keď je ešte teplý. Do najstaršej tradičnej pekárne týchto koláčikov sa však len tak ľahko nedostanete. Treba si vybrať správny čas, pretože všetci turisti na ne lačne čakajú.
Popisok k fotke: Nekonečný rada na koláčiky pastels de nata pred najstaršou pekárňou v Lisabone – Pastéis de Belém.
V centre Lisabonu nájdete veľmi veľa cukrární a pekárničiek, kde ponúkajú naozaj veľa sladkých aj slaných lahôdok. Na dodanie energie sú vhodné extrémne sladké zdobené čokoládové guličky zvané Brigadeiro.
Špecialitkou portugalskej kuchyne, tak ako každého prímorského štátu, sú samozrejme ryby a morské plody. Medzi najznámejšie patria slané vyprážané „koláče“ plnené zemiakmi a mäsom z tresky alebo krevetami
Dá sa povedať, že národným jedlom Portugalcov je morská ryba treska. Nájdete ju v každej reštaurácii a kombinujú ju s rôznymi chuťami. Typický je Bacalhau cozido, jednoducho uvarená treska alebo Bacalhau com natas, čo je treska na smotane. Ako prílohu dostanete väčšinou zeleninový šalát. Za ochutnanie stojí aj Bacalhau à brás – hlavné jedlo pripravené z morskej tresky, zemiakov, vajíčka a zeleniny.
Špecialita z najobľúbenejšej ryby Portugalcov – z tresky. Volá sa Bacalhau à Brás.
Medzi typické lisabonské jedlá by sme mohli zaradiť aj sardinhas grelhadas, čo sú grilované sardinky. Podávajú sa s uvarenými zemiakmi a zeleninou.
Tradičným lisabonským pitím je višňový likér ginjinha. Chuťou pripomína známy likér – griotku. Zvláštnosťou je, že na niektorých miestach a baroch sa podáva v štamperlíkoch z čokolády. Ginjinhu vypijete a pohárik môžete s kľudným svedomím zjesť.
FOTO: súkromný archív
0 komentárov