Lisabon a gastronomické lahôdky, ktoré musíte ochutnať - ZN.SK

Lisabon a gastronomické lahôdky, ktoré musíte ochutnať

Hlavné mesto Portugalska ponúka okrem historických pamiatok, kultúrneho vyžitia a nákupov aj slušné gastronomické vyžitie. Okrem všeobecne známeho portského vína existujú mnohé ďalšie, aj nealkoholické maškrty, ktoré stojí za to ochutnať. Portugalci v kuchyni hojne využívajú morské plody – ryby, krevety, kalamáre a chobotnice a zeleninu – predovšetkým zemiaky, olivy, šalát. Nezabúdajú ani na dezerty. Typických portugalských sladkostí a koláčov je veľmi veľa druhov. Stačí prísť do pekárne, vybrať si a je veľmi pravdepodobné, že nezostanete iba pri jednom. Ako chutí Lisabon?

Vynikajúci Pastel de nata

Jedným z typických portugalských jedál sú rôzne sladké koláčiky, ktoré nájdete v každej pekárni. Najznámejší je pastel de nata, lahodný koláčik z lístkového cesta a smotanového pudingu, ktorý sa rozplýva na jazyku najmä keď je ešte teplý. Do najstaršej tradičnej pekárne týchto koláčikov sa však len tak ľahko nedostanete. Treba si vybrať správny čas, pretože všetci turisti na ne lačne čakajú.

Pastels de Nata, rad ľudí

Popisok k fotke: Nekonečný rada na koláčiky pastels de nata pred najstaršou pekárňou v Lisabone – Pastéis de Belém.

Čokoládové guličky

V centre Lisabonu nájdete veľmi veľa cukrární a pekárničiek, kde ponúkajú naozaj veľa sladkých aj slaných lahôdok. Na dodanie energie sú vhodné extrémne sladké zdobené čokoládové guličky zvané Brigadeiro.

Najlepšie rybie koláčiky

Špecialitkou portugalskej kuchyne, tak ako každého prímorského štátu, sú samozrejme ryby a morské plody. Medzi najznámejšie patria slané vyprážané „koláče“ plnené zemiakmi a  mäsom z tresky alebo krevetami

Treska na sto spôsobov

Dá sa povedať, že národným jedlom Portugalcov je morská ryba treska. Nájdete ju v každej reštaurácii a kombinujú ju s rôznymi chuťami. Typický je Bacalhau cozido, jednoducho uvarená treska alebo Bacalhau com natas, čo je treska na smotane. Ako prílohu dostanete väčšinou zeleninový šalát. Za ochutnanie stojí aj Bacalhau à brás – hlavné jedlo pripravené z morskej tresky, zemiakov, vajíčka a zeleniny.

Špecialita z najobľúbenejšej ryby Portugalcov – z tresky. Volá sa Bacalhau à Brás.

Grilované sardinky

Medzi typické lisabonské jedlá by sme mohli zaradiť aj sardinhas grelhadas, čo sú grilované sardinky. Podávajú sa s uvarenými zemiakmi a zeleninou.

Čokoládové štamperlíky

Tradičným lisabonským pitím je višňový likér ginjinha. Chuťou pripomína známy likér –  griotku. Zvláštnosťou je, že na niektorých miestach a baroch sa podáva v štamperlíkoch z čokolády. Ginjinhu vypijete a pohárik môžete s kľudným svedomím zjesť.

FOTO: súkromný archív

Lisabon a gastronomické lahôdky, ktoré musíte ochutnať
5 (100%) 1 hlas[ov]
Darina, Milujem spoznávanie nových miest, čítanie kníh, učenie sa nových vecí, postupov a poznatkov. Zastávam názor, že všetko, čo sa raz v živote naučím, určite niekedy využijem. Preto si chcem neustále rozširovať obzory.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Klimatizácie
Klimatizácia môže spôsobiť zdravotné problémy. Ako im predísť?

Jack Reacher, nevracaj sa
Recenzia filmu Jack Reacher: Nevracaj sa, prináša dávku akčnosti

Duisburg a hrad z piesku
Duisburg a najväčší hrad z piesku na svete s výškou 16,68 metrov

Zavrieť