Ľanový olej patrí medzi vyhľadávané a obľúbené potraviny už dlhé roky. Jeho využitie bolo vždy všestranné. Okrem liečivých účinkov ho naši predkovia využívali napríklad na ošetrovanie a ochranu dreva, krmivo pre hospodárske zvieratá, mazanie strojov alebo na priemyselné účely.
Ľan je rastlina, ktorá potrebuje pre svoj rast mierne klimatické podnebie. Radí sa medzi najstaršie používanú rastlinu. Je považovaný za superpotravinu vďaka vysokému obsahu omega 3 mastných kyselín a vlákniny, ktorá je nápomocná pri prevencii a liečbe tráviacich ťažkostí. Panenský olej z ľanových semien je dokonca považovaný za najvýraznejší rastlinný zdroj omega-3 mastných kyselín vôbec.
Ľanový olej patrí do skupiny prírodných olejov a vyrába sa zo semienok, ktoré sa spracúvajú rozličnými technológiami. Najzdravšou výrobou je lisovanie za studena. Pri tomto druhu výroby si olej zachováva svoje minerály a vitamíny. Na trhu sa nachádza pod označením panenský. Cenovo je dostupnejší než avokádový alebo argánový olej.
Ľan sa dá využiť na mnoho spôsobov. Ľanový olej má neutrálne mierne sladkú chuť a vďaka tomu je vhodnou prísadou mnohých jedál. Chuť jedla výrazne nemení, ako je to napríklad pri rybom alebo olivovom oleji. Ideálny je do dresingov, šalátov alebo hotových jedál. V prípade, ak je jeho chuť príliš výrazná a pre neskúseného konzumenta neobvyklá, ľahko chuť zmierite zmiešaním oleja s kvalitným olivovým olejom.
Ľanový olej je potrebné skladovať na tmavom a chladnom mieste v tmavých fľašiach v chladničke. Pravdepodobne si už olej sami kúpite v tmavej fľaši, cez ktorú bude len slabo viditeľný obsah vo vnútri. Predíde sa tak oxidovaniu. Najideálnejšou nádobou je tá, ktorá sa dá pevne uzavrieť a tým sa zachová čerstvosť oleja. Ak ľanový olej využívame iba zriedkavo, je dobré kupovať ho v menších baleniach.
Ním môže byť napríklad nádoba s 250 ml objemom ľanového oleja.
0 komentárov