Ľanový olej patrí medzi vyhľadávané a obľúbené potraviny už dlhé roky. Jeho využitie bolo vždy všestranné. Okrem liečivých účinkov ho naši predkovia využívali napríklad na ošetrovanie a ochranu dreva, krmivo pre hospodárske zvieratá, mazanie strojov alebo na priemyselné účely.
Ľan a ľanové semienka
Ľan je rastlina, ktorá potrebuje pre svoj rast mierne klimatické podnebie. Radí sa medzi najstaršie používanú rastlinu. Je považovaný za superpotravinu vďaka vysokému obsahu omega 3 mastných kyselín a vlákniny, ktorá je nápomocná pri prevencii a liečbe tráviacich ťažkostí. Panenský olej z ľanových semien je dokonca považovaný za najvýraznejší rastlinný zdroj omega-3 mastných kyselín vôbec.
Ľanový olej patrí do skupiny prírodných olejov a vyrába sa zo semienok, ktoré sa spracúvajú rozličnými technológiami. Najzdravšou výrobou je lisovanie za studena. Pri tomto druhu výroby si olej zachováva svoje minerály a vitamíny. Na trhu sa nachádza pod označením panenský. Cenovo je dostupnejší než avokádový alebo argánový olej.
Využitie predovšetkým v kuchyni
Ľan sa dá využiť na mnoho spôsobov. Ľanový olej má neutrálne mierne sladkú chuť a vďaka tomu je vhodnou prísadou mnohých jedál. Chuť jedla výrazne nemení, ako je to napríklad pri rybom alebo olivovom oleji. Ideálny je do dresingov, šalátov alebo hotových jedál. V prípade, ak je jeho chuť príliš výrazná a pre neskúseného konzumenta neobvyklá, ľahko chuť zmierite zmiešaním oleja s kvalitným olivovým olejom.
Výhody
- Obľúbený doplnok výživy
- Všestranné zdraviu prospešné účinky
- Populárny nielen pre vegánov a vegetariánov, ale aj pre ľudí, ktorí držia diéty
- Obohatený o omega 3,6 a 9 mastné kyseliny, silné antioxidanty, kyseliny alfa linolovej a kyseliny linolovej
- Nízky obsah uhľohydrátov
- Zdroj vlákniny, horčíka, tiamínu, mangánu, minerálov a rastlinných bielkovín
Skladovanie
Ľanový olej je potrebné skladovať na tmavom a chladnom mieste v tmavých fľašiach v chladničke. Pravdepodobne si už olej sami kúpite v tmavej fľaši, cez ktorú bude len slabo viditeľný obsah vo vnútri. Predíde sa tak oxidovaniu. Najideálnejšou nádobou je tá, ktorá sa dá pevne uzavrieť a tým sa zachová čerstvosť oleja. Ak ľanový olej využívame iba zriedkavo, je dobré kupovať ho v menších baleniach.
Ním môže byť napríklad nádoba s 250 ml objemom ľanového oleja.