Kurkuma, nezameniteľná korenina, jej využitie a pôvod

korenina kurkuma

Čo je to kurkuma? V poslednom čase často skloňované slovo, ale nie každý vie, čo je táto korenina zač. Kurkuma, nazývaná aj „indický šafrán“ je bežnou prísadou v ajurvédskej medicíne. V kuchyni sa s ňou čoraz viac začalo experimentovať a stáva sa súčasťou aj našich jedál. Je známe, že má množstvo pozitívnych účinkov pre naše telo.

korenina kurkuma

Korenina magických vlastností

Kurkuma je jemne zomletá hľúza kurkumy dlhej, rastúcej v južnej a juhovýchodnej Ázii. Patrí do rodiny zázvoru a charakteristická je svojou sýtou oranžovo-žltou farbou, arómou a korenisto-sviežou vôňou. Vďaka tomu, že sa podobá na najdrahšie korenie na svete, si ju dodnes mnohí mýlia so vzácnym šafránom. Je kľúčovou ingredienciou v mnohých indických, perzských, pakistanských  či thajských pokrmoch. Pi celé stáročia sa jej na Ďalekom východe pripisujú magické vlastnosti a na mnohých ostrovoch Pacifiku sa nosí dokonca na ochranu proti zlým duchom. Extraktom kurkumy je kurkumín.

Plná pozitívnych účinkov

  1. Pôsobí protizápalovo, antivirálne, protiplesňovo a antibakteriálne.
  2. Posilňuje imunitu.
  3. Podporuje lepšie hojenie rán a popálenín.
  4. Vhodná pri astme, zahlieneniach a zápaloch dutín.
  5. Pôsobí preventívne proti rakovine, kurkumín zablokuje enzým, ktorý podporuje vznik nádorov.
  6. Pozitívne vplýva na tráviace ústrojenstvo a zlepšuje trávenietým, že podporuje žalúdočnú činnosť, činnosť pečene a žlčníka.
  7. Je nápomocná pri žilovej trombóze, zápaloch žíl a hemoroidoch. Vylučuje z tela ťažké kovy.
  8. Má ochranné a liečebné účinky pred poškodením mozgu Alzheimerovou chorobou.
  9. Má schopnost brániť nadmernému rozkladu kolagénu s pribúdajúcim vekom a tým spomaľuje starnutie kože.
  10. Má silné antioxidačné účinky, chráni bunky pred ich deštrukciou voľnými radikálmi, čím spomaľuje proces starnutia.
  11. Má antikoagulačné účinky(znižuje zrážanlivosť krvi) – vďaka jej schopnosti tlmiť tvorbu zrážanlivého faktora fibrinogénu, ktorý zohráva kľúčovú rolu pri vytváraní krvných zrazením.
  12. Zabraňuje zápalovej deštrukcii kĺbovej chrupavky.
  13. Zabraňuje tvorbe lupín a biely zuby.

Vhodná aj do kuchyne

 Okrem jej liečebných schopností je kurkuma aj výborní korenina, ktorá jedlám dodá ten správny šmrnc. Sušená kurkuma je nenahraditeľnou súčasťou koreniacej zmesi kari. V kuchyni ju môžete použiť do vegetariánskej stravy, ryže, strukovín, omáčok, duseného a pečeného mäsa. Zelenine dodá čerstvú prenikavú chuť, vôňu a farbu. Nevhodná je konzumácia ľudmi so žlčovými kameňmi, žltačkou, tehotné ženy a neodporúča sa tým, ktorí sú náchylní na prekyslenie žalúdka.

Kurkumu už zoženieme takmer v každom dobrom obchode a samozrejme v BIO obchodech. Cena 40g balenia mletej koreniny sa pohybuje okolo dvoch eur.

Mohlo by zaujímať tiež:
Lucia Absolventka štúdia marketingovej komunikácie, momentálne žijúca v zahraničí s obrovskou vášňou pre cestovanie, nové zážitky a dobré jedlo. K príležitosti písať sa dostala pred pár rokmi v zn.sk. Je to pre ňu relax a zodpovednosť zároveň.