Čo je to kurkuma? V poslednom čase často skloňované slovo, ale nie každý vie, čo je táto korenina zač. Kurkuma, nazývaná aj „indický šafrán“ je bežnou prísadou v ajurvédskej medicíne. V kuchyni sa s ňou čoraz viac začalo experimentovať a stáva sa súčasťou aj našich jedál. Je známe, že má množstvo pozitívnych účinkov pre naše telo.
Kurkuma je jemne zomletá hľúza kurkumy dlhej, rastúcej v južnej a juhovýchodnej Ázii. Patrí do rodiny zázvoru a charakteristická je svojou sýtou oranžovo-žltou farbou, arómou a korenisto-sviežou vôňou. Vďaka tomu, že sa podobá na najdrahšie korenie na svete, si ju dodnes mnohí mýlia so vzácnym šafránom. Je kľúčovou ingredienciou v mnohých indických, perzských, pakistanských či thajských pokrmoch. Pi celé stáročia sa jej na Ďalekom východe pripisujú magické vlastnosti a na mnohých ostrovoch Pacifiku sa nosí dokonca na ochranu proti zlým duchom. Extraktom kurkumy je kurkumín.
Okrem jej liečebných schopností je kurkuma aj výborní korenina, ktorá jedlám dodá ten správny šmrnc. Sušená kurkuma je nenahraditeľnou súčasťou koreniacej zmesi kari. V kuchyni ju môžete použiť do vegetariánskej stravy, ryže, strukovín, omáčok, duseného a pečeného mäsa. Zelenine dodá čerstvú prenikavú chuť, vôňu a farbu. Nevhodná je konzumácia ľudmi so žlčovými kameňmi, žltačkou, tehotné ženy a neodporúča sa tým, ktorí sú náchylní na prekyslenie žalúdka.
Kurkumu už zoženieme takmer v každom dobrom obchode a samozrejme v BIO obchodech. Cena 40g balenia mletej koreniny sa pohybuje okolo dvoch eur.
0 komentárov