Čo je to kurkuma? V poslednom čase často skloňované slovo, ale nie každý vie, čo je táto korenina zač. Kurkuma, nazývaná aj „indický šafrán“ je bežnou prísadou v ajurvédskej medicíne. V kuchyni sa s ňou čoraz viac začalo experimentovať a stáva sa súčasťou aj našich jedál. Je známe, že má množstvo pozitívnych účinkov pre naše telo.
Korenina magických vlastností
Kurkuma je jemne zomletá hľúza kurkumy dlhej, rastúcej v južnej a juhovýchodnej Ázii. Patrí do rodiny zázvoru a charakteristická je svojou sýtou oranžovo-žltou farbou, arómou a korenisto-sviežou vôňou. Vďaka tomu, že sa podobá na najdrahšie korenie na svete, si ju dodnes mnohí mýlia so vzácnym šafránom. Je kľúčovou ingredienciou v mnohých indických, perzských, pakistanských či thajských pokrmoch. Pi celé stáročia sa jej na Ďalekom východe pripisujú magické vlastnosti a na mnohých ostrovoch Pacifiku sa nosí dokonca na ochranu proti zlým duchom. Extraktom kurkumy je kurkumín.
Plná pozitívnych účinkov
- Pôsobí protizápalovo, antivirálne, protiplesňovo a antibakteriálne.
- Posilňuje imunitu.
- Podporuje lepšie hojenie rán a popálenín.
- Vhodná pri astme, zahlieneniach a zápaloch dutín.
- Pôsobí preventívne proti rakovine, kurkumín zablokuje enzým, ktorý podporuje vznik nádorov.
- Pozitívne vplýva na tráviace ústrojenstvo a zlepšuje trávenietým, že podporuje žalúdočnú činnosť, činnosť pečene a žlčníka.
- Je nápomocná pri žilovej trombóze, zápaloch žíl a hemoroidoch. Vylučuje z tela ťažké kovy.
- Má ochranné a liečebné účinky pred poškodením mozgu Alzheimerovou chorobou.
- Má schopnost brániť nadmernému rozkladu kolagénu s pribúdajúcim vekom a tým spomaľuje starnutie kože.
- Má silné antioxidačné účinky, chráni bunky pred ich deštrukciou voľnými radikálmi, čím spomaľuje proces starnutia.
- Má antikoagulačné účinky(znižuje zrážanlivosť krvi) – vďaka jej schopnosti tlmiť tvorbu zrážanlivého faktora fibrinogénu, ktorý zohráva kľúčovú rolu pri vytváraní krvných zrazením.
- Zabraňuje zápalovej deštrukcii kĺbovej chrupavky.
- Zabraňuje tvorbe lupín a biely zuby.
Vhodná aj do kuchyne
Okrem jej liečebných schopností je kurkuma aj výborní korenina, ktorá jedlám dodá ten správny šmrnc. Sušená kurkuma je nenahraditeľnou súčasťou koreniacej zmesi kari. V kuchyni ju môžete použiť do vegetariánskej stravy, ryže, strukovín, omáčok, duseného a pečeného mäsa. Zelenine dodá čerstvú prenikavú chuť, vôňu a farbu. Nevhodná je konzumácia ľudmi so žlčovými kameňmi, žltačkou, tehotné ženy a neodporúča sa tým, ktorí sú náchylní na prekyslenie žalúdka.
Kurkumu už zoženieme takmer v každom dobrom obchode a samozrejme v BIO obchodech. Cena 40g balenia mletej koreniny sa pohybuje okolo dvoch eur.