ZN.SK

Cuketa a jej pozitívne účinky: detoxikuje, odvodňuje a posilní imunitu

Cuketa je v poslednom období čoraz viac obľúbenou zeleninou. Dá sa ľahko vypestovať v záhradkách, sú jej plné trhoviská a obchody.

Cuketa je v poslednom období čoraz viac obľúbenou zeleninou. Dá sa ľahko vypestovať v záhradkách, sú jej plné trhoviská a obchody. Okrem toho, že je lahodná, obsahuje plno vitamínov, pomáha s trávením a detoxikuje naše telo. Cuketa pomáha povzbudiť lenivý metabolizmus, odstrániť z tela škodliviny, podporuje imunitu a dáva do poriadku zlé trávenie.

cuketa

Čo všetko obsahuje?

Približne 91 percent z cukety tvorí voda. Na 100 gramov zeleniny obsahuje približne len 80 kJ.
Ďalej sa v nej skrýva cenný provitamín A, ktorý prospieva bunkám a organizmu dodáva potrebnú energiu.  Okrem toho cuketa obsahuje aj vitamíny B a C, karotény, minerály ako sú horčík, vápnik, železo, draslík, fosfor a samozrejme vlákninu.

Množstvo priaznivých účinkov

Cuketa, ako jedna z najzdravších zelenín, pôsobí na:

  • odkyslenie organizmu
  • zlepšuje činnosť mozgu
  • detoxikuje a odvodňuje
  • má dobré antibakteriálne účinky
  • pomáha udržiavať štíhlu líniu
  • pôsobí upokojujúco a proti stresu
  • posilňuje ľudské svaly a srdce
  • vhodná pri cukrovke, dne, reume, problémoch s obličkami
  • zvyšuje imunitu organizmu
  • zlepšuje pohyblivosť čriev, priaznivo pôsobí na trávenie

Cuketa a ako vybrať správnu?

Šupka tej najlepšej cukety má byť lesklá a pevná, bez škvŕn či mäkkých miest, ktoré sú znakom toho, že zelenina už nie je najčerstvejšia. Dobré je vyberať mladé, svetlozelené a tenšie kúsky. Šupku nevyhadzujte, pretože aj v nej sa nachádza množstvo živín, minerálov a vitamínov. Mladá cuketa, ktorá ešte nemá jadierka sa pripravuje aj so šupkou, nakrájaná na kolieska. Samozrejme pred použitím je potrebné ju umyť. Čím je plod menší, tým má výraznejšiu chuť. Prezretejšie väčšie plody ošúpte, šupka na nich býva tvrdšia.

Vyskúšajte jednoduchú a rýchlu cuketovú nátierku

Na lyžičke oleja sa orestuje jedna malá, nadrobno nakrájaná cibuľu. Pridáme mladú, nastrúhanú cuketu, štipku soli a krátko spolu podusíme, kým sa odparí asi polovica tekutiny. Pridáme 80 gramov nastrúhaného nízkotučného tvrdého syra, dobre premiešame a odstavíme. Necháme vychladnúť, následne pridáme lyžicu bieleho jogurtu, štipku mletého bieleho korenia a máme hotovo. Podáme na čerstvom celozrnnom pečive.

Mohlo by zaujímať tiež:

Lucia

Lucia
Absolventka štúdia marketingovej komunikácie, momentálne žijúca v zahraničí s obrovskou vášňou pre cestovanie, nové zážitky a dobré jedlo. K príležitosti písať sa dostala pred pár rokmi v zn.sk. Je to pre ňu relax a zodpovednosť zároveň.

Inzercia




Inzercia

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu