Tlačové správy: Cestu rôznych foriem alternatívneho stravovania v súčasnosti vyhľadáva stále viac ľudí v súvislosti so záujmom o zdravú výživu či ekologické otázky. Kvôli obrovskému množstvu dostupných informácií však môže byť poriadne náročné zorientovať sa v záplave pojmov súvisiacich s výživou. Bio, vegan či vegetarián? Zorientujte sa aj vy!
Bio alebo nebio?
Bez ohľadu na to, ktoré potraviny človek je a ktoré z jedálnička vylúči, môže dnes vyberať zo širokej ponuky produktov rôznej kvality. Priemyslovo vyrábané potraviny často obsahujú len minimálne množstvo telu prospešných živín a naopak obsahujú škodlivé chemické látky. Alternatívou sú biopotraviny, teda chemicky neošetrené poľnohospodárske produkty označené ochrannou známkou. Ak chcete jesť práve také, tak vaším cieľom je bio obchod. Bratislava, ale aj iné mestá ich ukrývajú hneď niekoľko, takže sa nemusíte obávať, že nenájdete to, čo potrebujete.
Tí, čo nejedia mäso
Všeobecne rozšírený pojem vegetarián označuje človeka, ktorý neje mäso (vrátane rýb) a ďalšie živočíšne produkty. Strava vegetariána je založená prevažne na potravinách rastlinného pôvodu. Aj bezmäsitá strava pritom ponúka širokú škálu ďalších možností, ako je napríklad laktovegetarián či ovovegetarián.
Vegáni sú často označovaní za prísnych vegetariánov, keďže zo svojho jedálnička vylučujú úplne všetky produkty živočíšneho pôvodu, teda mlieko a mliečne výrobky, vajcia a niekedy aj med.
A čo zdravie?
Na tému, či je vegetariánska strava zdraviu prospešná, sa vedú rozsiahle a vášnivé diskusie. Prebiehajúce štúdie a výskumy často prinášajú čiastočné a protichodné informácie. V oblasti stravovanie neexistuje univerzálna diéta vhodná pre všetkých a optimálny spôsob stravovania je pre každého určený mnohými faktormi, ako je vek, zdravotný stav, spôsob trávenia a podobne.