História príboru, dlhá cesta od noža a napichovadiel po celý príbor - ZN.SK

História príboru, dlhá cesta od noža a napichovadiel po celý príbor

Už v praveku sa objavil prvý diel bežného príbora, ako ho poznáme dnes. Sekáče a prvé nože sa stali dôležitým, hoci v súčasnosti nie celkom najdôležitejším dielom klasického príbora. Sú však najstarším nástrojom, ktorý sa v gastronómii používa dodnes. Nemohlo tomu byť ani inak, veď nože a sekáče majú za úlohu tlakom oddeliť materiál od seba. Boli nevyhnutné pre oddeľovanie koží od mäsa, na porciovanie mäsa, a postupne aj na prepichovanie.

Príbor sada

Napichovadlá

Poznatky o vývoji príboru sa rôznia. Nie vždy boli jednotlivé diely príboru jasne identifikovateľné, alebo zachované. Pokiaľ nešlo o kamenný nástroj alebo nástroj z kostí, zachovával sa len ťažko. Dodnes sa nám zachovali z praveku napríklad rôzne ihly a napichovadlá, o ktorých môžeme len predpokladať, že mohli slúžiť aj na občasné napichovanie jedál. V prvom rade sa však jedlo rukami. Ruky boli hlavným nástrojom, nepotrebovali obratnosť a ani komplikované zaobchádzanie. Zručnosť s nástrojmi nebola u každého na takej dôležitej úrovni, aby sa nástrojom venoval aj v čase „obedu“.

Lyžica

Polievky nemali v staroveku veľmi význam. Konzumovalo sa veľa surového, pečeného, fermentovaného či kvaseného. Len málo vareného, keďže boli potrebné nádoby. Lenže práve v staroveku a v stredoveku sa rozširuje gastronómia, ktorú by sme považovali za zaostalú, využívajúca kašovité jedlá, kaše, alebo rozvarenú zeleninu. To sa dalo piť, n odo úst bolo nutné túto masu posúvať. Automaticky muselo vzniknúť niečo, čo bolo schopné posúvať z dna taniera, či nádoby obsah do úst a ploché to byť nemohlo. Lyžica by tak vznikla pokojne na viacerých miestach sveta ako nevyhnutná automatická novinka, ktorá vyplývala z dopytu. Na začiatku mohla pôsobiť ako posúvač, neskôr ako plnohodnotný prekladač jedla z nádoby do úst. Pre gastronómiu mali význam polievky s klasickými lyžicami až v období renesancie a neskôr.

Vidlička

Vidlička je najmladším dielom základného príboru. Hoci sa za jej vynálezcov považujú Číňania, vychádzajúc z napichovadiel pre potreby mäsitých a plátkových jedál sa objavila aj v Európe. V 16. storočí sa objavila v Taliansku, kvôli špagetám. Presnejšie už objavená bola, no jej rozšírenie bolo so špagetami spájané. Byzantská princezná na benátskom dvore už v 11. Storočí vzbudzovala pohoršenie, keď pri obede používala neznámy nástroj. Mala svoju vlastnú zlatú vidličku, čo bolo v tom čase niečo neslýchané až kacírske. Aj v strednej a severnej Európe ju považovali za „omyl“ ešte v 18. storočí. Práve v 18. storočí sa v kovospracujúcich dieľňach v Nemecku objavuje kratší variant vidličky, celý z kovu s kratšími troma zubami. Dovtedy to boli totiž takmer vždy dva dlhé zuby a vzhľad vidličky sem tam pripomínal dve zviazané injekčné striekačky. Naši dávni predkovia uprednostňovali na všetko lyžicu a zručnosť narábania pri jedle s lyžicou aj tam, kde sa lyžica nehodí, našim ľuďom nechýba dodnes.

Zvyšný servis

Až rozvojom gastronómie prevažne vďaka zásluhám francúzskych a talianskych kulinárov, sa začalo od 18. storočia presadzovať servírovanie jedlých jedál bez zdobenia a zbytočností, aké boli zvykom. Na stole zostával len servis a jedlá zložka. Viac chodov a získavanie pôžitku z jedla ďalej formovalo osobitné príbory pre osobitné chody. Pre čo najlepšie zachovanie vlastností jedál sa vyvinulo niekoľko nožov a vidličiek schopných zachovať tvary, či narábať s jedlom so zachovaním jeho vlastností. Sú to napríklad príbory na ustrice, ktoré by sa komplikovane jedli klasickou lyžičkou, príbory na syry, slimáky. Rovnako tak ani dezertnú vidličku nemožno považovať za zbytočnú. Bez nej by sme dnes možno jedli drobný koláčik veľkou vidličkou… alebo rukami.

Na tomto mieste mohol byť iný pochvalný článok namierený na adresu nemenovaného podniku. Vzhľadom k naozaj zvláštnemu narábaniu so zamestnancami sme sa rozhodli ďalej podnik nepodporovať. Zákonník práce porušený vo viac ako piatich bodov a neadekvátny prístup k zamestnaneckým kvalitám je myslíme si dostatočný dôvod na zmazanie pôvodného článku. Ďakujeme za pochopenie.

(pripravil Marek)

História príboru, dlhá cesta od noža a napichovadiel po celý príbor
Ohodnoť tento článok
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.
Viac:
Microsoft CRM
Ben Vollmer z Microsoftu šokovaný vynaliezavosťou Slovákov z firmy Resco

Miami Beach Pláž
V Miami Beach vyskúšajte pláž na pobreží Atlantiku s Karibikom

Peter Sagan
Peter Sagan: jeho život a najväčšie športové úspechy doteraz

Zavrieť