Tefal sa medzi značkami v slovenských kuchyniach objavuje pomerne dlho a stále sa viaže s kvalitou. Svojho času bolo mať panvicu tejto značky skrátka vec štýlu. Teflónový povrch, ktorý priniesli ako prvý, totiž znamenal revolúciu a tá postavila tohto francúzskeho výrobcu do pozície európskej špičky, ktorej sa podarilo presadiť aj v Amerike.
História značky
Zakladateľom firmy bol v roku 1954 Marc Grégoire. Už v roku 1956 prezentoval Tefal ich prvú panvicu s nelepiacim, alebo ako sa hovorí, nepriľnavým povrchom. Ľahko čistiaci povrch, na ktorom sa jedlo lepšie upravovalo bez potreby množstva tuku. No hlavne sa nezachytávalo, čo by viedlo k spáleninám, si získal obľubu a odvtedy si ju drží. Už samotný názov firmy vznikol zo spojenia Teflon-Hliník (aluminium). Vynálezcom pôvodného teflónu bola americká spoločnosť DuPont, ktorá je jediným výrobcom a dodávateľom teflónu na svete už od roku 1945.
Cesta do Ameriky a vznik T-FAL
1961 je rok, kedy sa o značke dozvedeli aj za oceánom vďaka médiám. Samotná prvá dáma Jackie Kennedyová sa v magazíne o bývaní prezentovala ako stále žena, ktorá má vzťah ku kuchyni. Že sa v jej rukách objavila panvica Tefal nebola určite len taká náhoda. Niekde v tomto období sa zo značky stáva svetový výrobca. Kto ju nepoznal pod týmto názvom, najmä v USA ju poznal pod T-FAL, čo v konečnom dôsledku pri anglickom čítaní vytváralo stále názov pôvodný. Značka sa totiž sporila o názov na území USA, kde sa príliš podoba na registrovanú značku konkurenčného výrobcu DuPont. Aspoň tak vysvetľujú túto zmenu na T-FAL rôzne zahraničné zdroje. Rok 1963 sa spája najmä s jej veľkou iniciatívou oživiť palacinky a venovať im jednak svoj vývoj, ale aj konkrétny druh panvíc.
SEB a ďalší rozvoj
Od roku 1968 je Tefal súčasťou veľkej medzinárodnej siete zameranej na gastronómiu a jej technológie s názvom SEB. To značke prinieslo ešte širšie možnosti, prostriedky na výskum a ďalší rast. Pochopiteľne, že nejaké tie inovácie boli už len otázkou času. Od roku 1974 svet pozná vaflovačku. V priebehu najbližších pár rokov sa mohli pýšiť aj ďalšími vynálezmi, napríklad elektrickým fondue. V deväťdesiatych rokoch priniesli do ponuky inovovaný tlakový hrniec s časovačom, tichým výpustom a zatváraním na jediný klik. Aj keď v porovnaní s dneškom je tlakový hrniec vybavený jednoducho, priam excelentne. V tej dobe bol tlakový hrniec stále pozoruhodný vynález dosahujúci pri úprave mäsa vlastnosti, aké sa v bežnej kuchyni inak nepodarili.V roku 1996 značka prišla s konceptom Ingenio. V podstate šlo o niekoľko na sebe skladovateľných hrncov a nádob, prípadne len určité modely, no len jedna rúčka, s ktorou sa dalo manipulovať a bola odnímateľná. S podobným konceptom sem tam prichádzajú aj iní výrobcovia hrncov a riadku.
Inovácie, ktoré Tefal preslávili
V roku 2000 prišlo na trh niečo, čo panvice odlíšilo od ostatných. V tom čase ešte nebol červený kruh Thermal-spot štandardnou súčasťou úplne všetkých panvíc Tefal, ale bol určite inováciou, ktorá zaujala. Dostatočne rozohriata panvica totiž v strede žiarila, čím dala signál, že je pripravená. Niektoré gazdinky túto novinku zobrali z počiatku skepticky. Najmä tie, ktoré niesli ťažšie, že im niekto iný radí, kedy je panvica správne rozohriata a aj tak sa spoliehali na seba. V priebehu nasledujúcich rokov značka spustila výrobu viacerých druhov spotrebičov do kuchyne, medzi ktorými boli aj populárne fritovacie hrnce bez oleja, parné hrnce a parné trúby.
V marketingových kampaniach sa kladie dôraz na spojitosť Tefalu so životným prostredím a taktiež na zdravé stravovanie. Mnoho krát ťaží práve z toho, že k úprave jedál nie je často nutný olej, alebo si tepelná úprava, hoci aj mäsa, vystačí s veľmi malým množstvom tuku.