Gastronómia v televíznom vysielaní televízie Markíza - ZN.SK

Gastronómia v televíznom vysielaní televízie Markíza

V slovenskom televíznom éteri sa s najpravidelnejším vysielaním stretávame v rámci večerného spravodajstva. Súkromná televízia Markíza má za 20 rokov svojho pôsobenia pravidelný formát aj Teleráno, ktoré sa tradične snaží prinášať viacero informácií so spravodajským blokom. Atmosféru celé roky dotvára aj gastronomický program. Varenie profesionálov, aj známych osobností, ktoré nie je hlavným bodom relácie, dotvára kulisu a tvorí jednu z mála zložiek vysielania, ku ktorej je možné sa vracať opakovane v rámci jedného vysielania. Diváci Telerána sú primárne ľudia pracujúci a rodičia pripravujúci deti do školy. Práve vďaka tejto relácii sa v slovenských domácnostiach začal opäť po rokoch objavovať fenomén „pripraveného zápisníka“ na zapísanie receptu. Moderátori Telerána v roku 2010 vo vydavateľstve IKAR vydali úspešnú publikáciu o pečení. Známou tvárou je Adriana Poláková, no varenie v Teleráne v poslednej dobe spropagovala aj televízna svokra Gizka Oňová.

Teleráno a varenie

Vo večerných hodinách a ďalej priestorovo na menšej dcérskej televízii Doma sa objavoval formát Bez servítky. Prezentoval neprofesionálnu gastronómiu v domácom prostredí v rámci skupiniek ľudí. Každý z nich mal vo svojom prostredí pripraviť niekoľko chodov a prekvapiť kuchárskym umením ostatných.

Televízia Markíza tiež dlhodobo promovala svoj nový portál, ktorý spustili v januári 2015 s názvom Varený Pečený.

MasterChef je svetovo najznámejšia súťaž vo varení pôvodom z Británie. Vznikla v roku 1990 a zaujímavosťou je, že sa súťaž už dlhé roky neopakovala. Všetko zmenil rok 2005 a 2009, kedy sa formát predal aj do zahraničia a vysielal po celom svete a to aj v slovenskej verzii. Relácia sa vyprofilovala do štyroch variantov. MasterChef: Profesionáli, Junior MasterChef, Celebritný MasterChef a klasický MasterChef. Austrália si vytvorila piaty formát MasterChefAllstars. Ako v jednej z mála podobne úspešných show bolo základom pre MasterChef naozaj skutočné varenie, príprava pokrmov, aj úprava po vizuálnej a chuťovej stránke.Na Slovensku televízna súťaž MasterChef prebiehala spoločne s Českou republikou v priebehu leta 2012. Moderátorom bola modelka Daniela Peštová a odbornými garantmi a porotcami boli Martin Korbelič, Radek Šubrt a Jiří Štift. Koncom roka 2012 tiež vyšla kniha s názvom MasterChief vo vydavateľstve IKAR. Druhý ročník štartuje v období jesene 2015.

(Text bol súčasťou vlastnej písomnej práce bez zdrojov, vychádzajúci z osobného prehľadu. Ďalšia reprodukcia je vyhradená)

Gastronómia v televíznom vysielaní televízie Markíza
Ohodnoť tento článok


Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.
Viac:
Black Friday
Black Friday 2017 “oslávime” 24. novembra. A čo roky 2018, 2019 a 2020?

JO Nesbo a Krv na snehu
Recenzia knihy: Jo Nesbo a letná novinka Krv na snehu

Kúpele Nimnica
Kúpele Nimnica a prírodný liečivý prameň B7

Zavrieť