Kúpili by ste si škaredú a krivú zeleninu? A keby bola lacnejšia?

zelenina a krivá zelenina

Potravinársky priemysel pri pestovaní a predaji ovocia a zeleniny musí prihliadať aj na vzhľad. Hoci by sme vtedy najradšej povedali, že niečo také je absolútne plytvanie zeleninou a je to škoda, že toľko prahnú podnikatelia po peniazoch, problém nie je v nich, ale v nás. Opakované skúsenosti obchodov totiž hovoria, že krivé uhorky a zeleninu prehliadame a nekupujeme. Dokonca neraz zvážime nákup povedzme papriky aj vtedy, keď by zostalo len pár a krivých. Problém je teda v zákazníkoch a následnom ďalšom poškodení a podliehaniu prekladania, posúvania a čakania na bežné prírodné procesy. Deformované ovocie a zelenina sa naozaj na trh bežne nedostáva a skôr si ich užijeme vo vlastných záhradách, kde občas tvary motivujú k pobaveniu, či taseniu fotoaparátu.

zelenina a krivá zelenina

Nejde len o nevzhľadnosť, ale aj o spracovanie

Mimo pohľad na škaredé plody a nevzhľadnosť je dôvodom aj komplikovanejšie čistenie, spracovanie a nedocielenie správneho tvaru. Krivé uhorky nenakrájate na obložené misy tak, ako si to želáte po vizuálnej stránke. Niektoré druhy zeleniny sa ako krivé nedajú rovno krájať a nedocielite napríklad rovnomerné kolieska a tvarovanie. Takáto zelenina potom môže končiť aj v silážach, hoci mimo tvar nemala žiaden iný biologický problém.

Akýkoľvek nápad je dobrý

Čokoľvek, s čím prídu reťazce a pestovatelia a využitie aj krivej zeleniny môže byť len výhodou. K ľuďom sa dostane viac zeleniny a viac si jej aj budú môcť dovoliť, pokiaľ by sa aj na Slovensku ocitla iniciatíva a nápad podobný na ten z českej republiky. Obchod Rohlik.cz a Penny market majú vo svojej ponuke aj lacnejšiu krivú a respektíve „škaredú“ zeleninu za nižšiu cenu. Rohlik sa orientuje najmä na uhorky a papriku. Penny market dokonca zeleninu nazýva ako „neobyčajný kúsok“ čím, hoci len názvom, zeleninu stavia do pozície rarít a tie sú predsa vždy lákadlom. Vyberajú pritom kúsky medzi mrkvami, cibuľou, bielou paprikou a zemiakmi.

Zaujímavá by bola podobná iniciatíva aj u nás. Hoci v skutočnosti obchodom celý nápad neprinesie závratné zisky a skôr náklady, jedna vec je istá. Propagovaním tejto aktivity a zámerov sa otvára jedna zásadná téma a možno to je na tom to hlavné. Aj krivá zelenina je chutná zelenina.

Mohlo by zaujímať tiež:
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.