Argánový olej: jeho pôvod, význam aj využitie v domácnosti

Argánový olej: jeho pôvod, význam aj využitie v domácnosti

Argánový olej, prezývaný aj tekuté zlato vyrábali marockí domorodci po mnoho generácií. Plody z argánových porastov sa stali obľúbené najmä v odvetví kozmetiky. Pôvodne sa využívali na liečbu rán, ľudové liečiteľstvo, konzumáciu a taktiež slúžili na zdravé doplnenie stravovania. Argánový olej je najmä v rámci televíznej reklamy vnímaný ako vzácna prísada do drahých krémov a kozmetických prípravkov známych značiek. Reflektujú naň najmä ženy, ktoré už poznajú význam argánového oleja, ale aj cestovatelia, ktorí ho mali možnosť spoznať v rámci poznávacích zájazdov, či vlastných ciest po Maroku.

Argánový olej a strom

Využitie v bežnej kuchyni

Argánový olej je 100% prírodný produkt, ktorý sa lúhuje z jadier argánového stromu Argania spinosa. Často sa pridáva do omáčok, šalátov, studených jedál a dokáže skvele ochutiť kuskus. Vďaka jeho všestrannému využitiu je vhodný ako na vonkajšie, tak na vnútorné použitie.

Čo obsahuje – obsah významných látok

Obsahuje množstvo telu prospešných látok, ako napríklad omega 9 mononenasýtených neesenciálnych mastných kyselín, omega 6 nenasýtených mastných kyselín a vitamín E. Pôsobí priaznivo na pokožku, hydratuje ju, neupcháva póry a má protizápalové účinky.

Argánový olej v kozmetike: Hydratácia pokožky

Vďaka tomu, že obsahuje vitamín E môže argánový olej hydratovať pokožku celého tela. Ľahko a rýchlo sa dokáže vstrebať do pokožky, vôbec ju nedráždi a to z neho robí skvelý hydratačný prírodný produkt. Po jeho nanesení je pokožka jemná, hydratovaná a vyživená. Dokáže pokožku obnoviť a tým zabraňuje jej starnutiu.

Problém so suchou pokožkou a ekzémy

Mnoho ľudí, ktorých trápi suchá pokožka a ekzémy, siahne práve po argánovom oleji. Zloženie dodáva pokožke potrebné živiny a upokojuje podráždené miesta. Ideálnou voľbou je aj pri liečbe akné, kedy mnoho olejov viac zhorší stav pokožky. Práve mastná pleť môže výrazne ovplyvňovať tvorbu alebo vôbec hojenie akné, pričom argánový olej má tendenciu nepôsobiť ako zhoršovateľ, ale skôr ako zlepšovateľ. Argánový olej napomáha k jej liečeniu, pretože obsahuje veľa prospešných antioxidantov. Nápomocný je k uzdraveniu poškodených kožných buniek a zmierňuje zápal.

Argánový olej a prípravky

Vlastnosti a ďalšie využitie

Argánový olej sa používa nielen na pleť, ale aj na vlasy a nechty. Stačí naniesť malé množstvo na nechty a nechať pôsobiť pár minút. Po pravidelnom používaní budú nechty lesklé a pevné. Antioxidanty, ktoré sa v argánovom oleji nachádzajú sú známe svojimi hojivými vlastnosťami. Sú nápomocné pokožke, ktorá je suchá, popraskaná, poškodená, podráždená či dokonca popálená. Prípravky s obsahom argánového oleja mnoho ľudí obľubuje pre ich hydratačné účinky, urýchlenie hojenia alebo ako prevenciu pred vysúšaním vlasov a pokožky.

Prípravky ako tento olej, majú využitie v kuchyni aj pri užívaní priamou konzumáciou. Keďže však získavanie oleja z plodov stromu je náročné, patrí medzi cenovo nákladné.Viac typov olejov a výber argánových prípravkov nájdete pod týmto odkazom.


Viac:
pančuchy a pančucháče
Nie sú pančuchy ako pančucháče: fakty aj teplé pančuchy na zimu

Mojtinska jaskyňa, mojtín, zdroj: obec
Mojtínska jaskyňa sv. Jozefa: Keď chýbal kostol, vysvätili jaskyňu

Vlaky Arriva
Nový vlakový prepravca Arriva, priama linka Trenčín – Praha

Zavrieť