Chladenie potravín v minulosti. Ako chladili pred chladničkami?

mrazená zelenina

V dobe, keď neexistovali moderné chladničky, bola úloha uchovávania potravín čerstvých náročná a vyžadovala množstvo kreativity a prispôsobenia sa. Ľudia boli nútení prispôsobiť svoju životosprávu a zásoby podľa sezónnych možností a dostupných techník na chladenie a konzervovanie potravín. V závislosti od geografických a klimatických podmienok sa používali rôzne metódy. Chladenie a uchovávanie potravín pred vynálezom chladničky bolo náročné, no ľudia si dokázali poradiť pomocou rôznych techník, od sušenia a konzervovania až po využitie prírodných zdrojov a špeciálnych stavieb. Každá kultúra a región mal svoje vlastné osvedčené metódy, ktoré sa prispôsobili miestnym podmienkam a potrebám.

mrazená zelenina

Prispôsobená životospráva a konzervácia potravín

Pri riešení samotného riešenia chladenia je v základe najjednoduchšie neriešiť chladenie vôbec. Zima a sneh síce ponúkajú určité podmienky, no primárne budeme hovoriť o letných, alebo nezimných mesiacoch. V oblastiach celoročného tepla sa v počiatkoch úsvitu civilizácie žiadne chladenie neriešilo a až postupne vznikala táto potreba pre vznikajúce zásoby a pre usadlý spôsob života.

Jedným z hlavných spôsobov, ako sa ľudia v minulosti vyrovnávali s nedostatkom možností na chladenie, bola prispôsobená životospráva. Stravovanie sa výrazne líšilo od sezóny k sezóne a väčšina potravín bola konzumovaná čerstvá ihneď po zbere alebo po love. Mäso sa sušilo, solilo, alebo údilo, čo boli efektívne spôsoby, ako predĺžiť jeho trvanlivosť. Podobne sa spracovávalo aj mlieko – fermentácia do jogurtu, syra alebo kyslého mlieka zabezpečila, že sa dalo uchovať dlhší čas.

Prírodné metódy chladenia

V regiónoch, kde bola k dispozícii prírodná studená voda, sa potraviny často uchovávali vo vode alebo v jej blízkosti. Prúdy, studne alebo rieky boli ideálnym miestom na chladenie mlieka, masla a iných potravín, ktoré si vyžadovali nižšiu teplotu. Táto metóda bola obľúbená najmä v oblastiach s horskými potokmi alebo studničkami.

Ďalším spôsobom bolo uskladnenie potravín v zemi. Zem má stabilnú teplotu, ktorá je chladnejšia ako povrch, takže vykopané jamy alebo pivnice slúžili ako prirodzené chladničky. Takéto pivnice boli vybudované v zemi, často s hrubými hlinenými alebo kamennými stenami, ktoré pomáhali udržať chladný vzduch vo vnútri.

V niektorých prípadoch sa využívali aj jaskyne, ktoré mali konštantnú nízku teplotu. Tieto prírodné chladničky poskytovali ideálne prostredie na uchovávanie zásob potravín, najmä počas teplých mesiacov.

Špeciálne stavby na chladenie

Okrem prírodných metód sa postupne vyvinuli aj špeciálne stavby, ktoré slúžili na uchovávanie potravín v chlade. Jednou z najstarších a najbežnejších stavieb boli ľadovne alebo ľadové domy. Tieto štruktúry boli bežné v Európe, Ázii a Severnej Amerike už od staroveku.

Ľadovne boli obvykle polozapustené budovy so silnými kamennými alebo tehlovými stenami a hrubou strechou, ktorá bránila prenikaniu tepla. Do týchto stavieb sa v zime ukladali bloky ľadu, ktoré sa často získavali z neďalekých riek alebo jazier. Ľad bol pokrytý vrstvou slamy alebo pilín, ktoré pomáhali izolovať a predĺžiť jeho trvanlivosť. Takto uskladnený ľad mohol vydržať až do leta, a slúžil na chladenie potravín počas teplých mesiacov.

Ďalším typom stavby bol „zéram“, tradičný perzský chladiaci systém. Zéram bol podzemná štruktúra v tvare kupoly, ktorá využívala kombináciu podzemnej vody, prúdenia vzduchu a odparovania na chladenie potravín. Tento systém bol mimoriadne efektívny v horúcom púštnom prostredí, kde nebolo možné využívať tradičné metódy chladenia.

Ľadovne na Slovensku

Aj na Slovensku sme mali v minulosti niekoľko ľadovní, alebo stavieb, ktoré pôvodne slúžili ako ľadovne. Stavali sa v rôznych obdobiach a pre spoľahlivosť a využiteľnosť sa stretneme aj s takými, ktoré boli postavené v minulom storočí, medzi vojnami. Jedna múdra kniha (XXX), ktorú si ešte priblížime v budúcom článku, na strane 130 uvádza jednu ľadovňu aj ako pozostatok obce Blažov, ktorú zrušili a vysťahovali, no pozostatky histórie zostali dodnes. Budovy s touto funkciou sa nám zachovali napríklad aj v Skalici, mladšia ľadovňa v Hrhove z roku 1932 alebo je známou a turisticky obľúbenou Grófska ľadovňa vo Vlachove. Prekvapivo veľká a priestranná ľadovňa bola objavená pri sereďskom kaštieli v roku 2023 pod zemou.

Prvé mechanické chladničky

Kým sa rozvinuli prvé mechanické chladničky, predchodcovia dnešných chladničiek používali rôzne formy izolácie a tepelnej výmeny. Už v 18. storočí sa objavili prvé pokusy o vytvorenie umelého chladu pomocou chemických reakcií alebo stlačenia vzduchu. Avšak až v 19. storočí sa začali vyrábať prvé funkčné chladničky, ktoré používali éter alebo iné látky na vytváranie chladu.

Prvé mechanické chladničky boli veľké, ťažké a drahé zariadenia, ktoré si mohli dovoliť len bohatí ľudia alebo veľké podniky. Postupne sa však tieto technológie zdokonaľovali, čo umožnilo ich masovú výrobu a rozšírenie do domácností.

Mohlo by zaujímať tiež:
Roman Autor článku s tematikou zábavy, televízie, alebo niektorých spoločenských problémov. Pochádza zo stredného Slovenska a na striedačku žije v Rakúsku.