ZN.SK
Cesnak a hlávky cesnaku

Ako skladovať domáci či kupovaný cesnak, aby vydržal čerstvý?

Cesnak je neoddeliteľnou koreninou a plodinou v našej kuchyni viac ako tisíc rokov. Je súčasťou našej kultúry, gastronómie, a neodmysliteľnou

Cesnak je neoddeliteľnou koreninou a plodinou v našej kuchyni viac ako tisíc rokov. Je súčasťou našej kultúry, gastronómie, a neodmysliteľnou prísadou k spracovanej zverine a mäsovým jedlám. Mať zásobu cesnaku doma je prirodzené a neraz žiadúce. Kupovaný cesnak alebo domáci majú pritom niekoľko nárokov, ktoré je nutné dodržať, aby sme sa z cesnaku mohli tešiť čo najdlhšie. Ako si možno všimnúť, cesnak nikdy nekúpime uzatvorený v igelitom vrecku, ale bude uskladnený v sieťkach, alebo priedušných vetrateľných vreckách. Má to svoj účel a dôvod.

Skladovanie cesnaku, aby dlhšie vydržal

Ak nám to možnosti dovolia, nechávame cesnak zviazaný do vrkočov alebo vencov pri bežnej izbovej teplote bez veľkého kolísania. Ideálnou je 10°– 18°C nie viac. Čoraz vyššiu teplotu máme, tým skôr dochádza k znehodnocovaniu cesnaku, jeho strúčikov a postupnému riziku aj ďalších problémov. Napríklad nákaze, či plesni. Plesne, alebo klíčenie sa objavuje v prípadoch, kedy máme v skladovacom priestore príliš vysokú vlhkosť. Skladovanie mrkvy, zemiakov a cesnaku sa teda značne líši a nemožno všetku zeleninu skladovať podľa rovnakých podmienok. Suchá pivnica, ktorá nemá výraznú vlhkosť nad 60% môže mať aj nižšie nezamŕzajúce teploty.

Cesnak nechávame na mieste, kde prúdi vzduch. Obľúbeným miestom je tak špajza, alebo chodba, prípadne kuchyne bez veľkého kolísania teplôt. Na chalupách a v letných kuchyniach môžu byť tieto podmienky splnené, no pozor na zimné mesiace, kedy by mohlo mrznúť a cesnak sa znehodnocovať. Cesnak môžeme skladovať vo vreckách, v akých ich majú v obchode, alebo v jutových vreckách, čím ich ľahšie vieme uviazať, alebo zavesiť.

Ďalšie spôsoby:

Iný spôsob je nakladanie do soli, konzervovanie, zaváranie na spôsob uhoriek, nakladanie do oleja, alebo mrazenie na rôzne spôsoby. Iným spôsobom je tiež jeho sušenie, čo je v bežných domácich podmienkach náročnejšie na priestor a mletie dôkladne presušenej suroviny.

Ďalšie tipy môžete nájsť aj na domazahrada.sk

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Najčítanejšie

Inzercia

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu