Cesnak je neoddeliteľnou koreninou a plodinou v našej kuchyni viac ako tisíc rokov. Je súčasťou našej kultúry, gastronómie, a neodmysliteľnou prísadou k spracovanej zverine a mäsovým jedlám. Mať zásobu cesnaku doma je prirodzené a neraz žiadúce. Kupovaný cesnak alebo domáci majú pritom niekoľko nárokov, ktoré je nutné dodržať, aby sme sa z cesnaku mohli tešiť čo najdlhšie. Ako si možno všimnúť, cesnak nikdy nekúpime uzatvorený v igelitom vrecku, ale bude uskladnený v sieťkach, alebo priedušných vetrateľných vreckách. Má to svoj účel a dôvod.
Ak nám to možnosti dovolia, nechávame cesnak zviazaný do vrkočov alebo vencov pri bežnej izbovej teplote bez veľkého kolísania. Ideálnou je 10°– 18°C nie viac. Čoraz vyššiu teplotu máme, tým skôr dochádza k znehodnocovaniu cesnaku, jeho strúčikov a postupnému riziku aj ďalších problémov. Napríklad nákaze, či plesni. Plesne, alebo klíčenie sa objavuje v prípadoch, kedy máme v skladovacom priestore príliš vysokú vlhkosť. Skladovanie mrkvy, zemiakov a cesnaku sa teda značne líši a nemožno všetku zeleninu skladovať podľa rovnakých podmienok. Suchá pivnica, ktorá nemá výraznú vlhkosť nad 60% môže mať aj nižšie nezamŕzajúce teploty.
Cesnak nechávame na mieste, kde prúdi vzduch. Obľúbeným miestom je tak špajza, alebo chodba, prípadne kuchyne bez veľkého kolísania teplôt. Na chalupách a v letných kuchyniach môžu byť tieto podmienky splnené, no pozor na zimné mesiace, kedy by mohlo mrznúť a cesnak sa znehodnocovať. Cesnak môžeme skladovať vo vreckách, v akých ich majú v obchode, alebo v jutových vreckách, čím ich ľahšie vieme uviazať, alebo zavesiť.
Iný spôsob je nakladanie do soli, konzervovanie, zaváranie na spôsob uhoriek, nakladanie do oleja, alebo mrazenie na rôzne spôsoby. Iným spôsobom je tiež jeho sušenie, čo je v bežných domácich podmienkach náročnejšie na priestor a mletie dôkladne presušenej suroviny.
Ďalšie tipy môžete nájsť aj na domazahrada.sk
0 komentárov