Cesnak je neoddeliteľnou koreninou a plodinou v našej kuchyni viac ako tisíc rokov. Je súčasťou našej kultúry, gastronómie, a neodmysliteľnou prísadou k spracovanej zverine a mäsovým jedlám. Mať zásobu cesnaku doma je prirodzené a neraz žiadúce. Kupovaný cesnak alebo domáci majú pritom niekoľko nárokov, ktoré je nutné dodržať, aby sme sa z cesnaku mohli tešiť čo najdlhšie. Ako si možno všimnúť, cesnak nikdy nekúpime uzatvorený v igelitom vrecku, ale bude uskladnený v sieťkach, alebo priedušných vetrateľných vreckách. Má to svoj účel a dôvod.
Skladovanie cesnaku, aby dlhšie vydržal
Ak nám to možnosti dovolia, nechávame cesnak zviazaný do vrkočov alebo vencov pri bežnej izbovej teplote bez veľkého kolísania. Ideálnou je 10°– 18°C nie viac. Čoraz vyššiu teplotu máme, tým skôr dochádza k znehodnocovaniu cesnaku, jeho strúčikov a postupnému riziku aj ďalších problémov. Napríklad nákaze, či plesni. Plesne, alebo klíčenie sa objavuje v prípadoch, kedy máme v skladovacom priestore príliš vysokú vlhkosť. Skladovanie mrkvy, zemiakov a cesnaku sa teda značne líši a nemožno všetku zeleninu skladovať podľa rovnakých podmienok. Suchá pivnica, ktorá nemá výraznú vlhkosť nad 60% môže mať aj nižšie nezamŕzajúce teploty.
Cesnak nechávame na mieste, kde prúdi vzduch. Obľúbeným miestom je tak špajza, alebo chodba, prípadne kuchyne bez veľkého kolísania teplôt. Na chalupách a v letných kuchyniach môžu byť tieto podmienky splnené, no pozor na zimné mesiace, kedy by mohlo mrznúť a cesnak sa znehodnocovať. Cesnak môžeme skladovať vo vreckách, v akých ich majú v obchode, alebo v jutových vreckách, čím ich ľahšie vieme uviazať, alebo zavesiť.
Ďalšie spôsoby:
Iný spôsob je nakladanie do soli, konzervovanie, zaváranie na spôsob uhoriek, nakladanie do oleja, alebo mrazenie na rôzne spôsoby. Iným spôsobom je tiež jeho sušenie, čo je v bežných domácich podmienkach náročnejšie na priestor a mletie dôkladne presušenej suroviny.
Ďalšie tipy môžete nájsť aj na domazahrada.sk