Tuleň Weddellow, zaujímavý obyvateľ Antarktídy a zaujímavosti - ZN.SK

Tuleň Weddellow, zaujímavý obyvateľ Antarktídy a zaujímavosti

Tuleň Weddellow svoje meno získal podľa britského moreplavca Jamesa Weddella. Jeho domovinou je rozsiahle pobrežie celého kontinentu Antarktída. Určitá populácia obýva aj blízke súostrovia ako sú Južná Georgia, Sandwichove ostrovy, alebo Južné Shetlandy. Zaujímavé je, že tulene tohto druhu sa občas objavia zatúlané aj v Južnej Amerike, na Falklandoch a podobne.

Tuleň Weddellow

Tuleň Weddellow, najjužnejší cicavec Zeme

Jedinečný je tým, že obýva rozsiahlu oblasť pobrežia Antarktídy, no najmä tým, že ide o najjužnejšie žijúceho cicavca planéty. Južnejšie sa nachádzajú už len ryby, kôrovce, baktérie a všetko to, čo zostalo zakonzervované na pevnine Antarktídy a jedného dňa sa to po jej roztopení začne prebúdzať k životu.

Výnimočné hlasivky

Zo všetkých druhov tuleňov je tuleň Weddellow najhlučnejší. Dorozumievajú sa medzi sebou unikátnym rozsahom zvukov a 34 rozličných zvukových prejavov. Vedci rozlišujú zvuky vytvárané len výhradne pod vodou a zvuky vydávané na súši. Živočích plne prispôsobený životu v mori s potrebou občasného nádychu, odpočíva výhradne na súši. No svoj repertoár prejavuje najmä pod vodou.

Po stránke anatómie

Jeho telo môže vážiť až 450 kilogramov a veľkosť dosiahne až viac ako 3 metre. Plutvy majú zakončené pazúrmi, ktoré nie každý druh tuleňov má. Tieto používajú pazúry pri vystupovaní z vody na klzký ľad. Ponoria sa do hĺbky neuveriteľných 600 metrov a stále si držia výborné orientačné zmysly.

Obhrýza ľad, aby nezamrzol

Pod vodou vydrží až neuveriteľných 80 minút. Táto doba je dostatočne dlhá na to, aby niektoré vstupné priestory a praskliny stihli zamrznúť. To by znamenalo fatálne následky, tuleň by zostal uväznený pod ľadom a bez vzduchu. Aj preto má vlastný systém priebežnej kontroly otvorov v ľade. Svojimi zubami hryzie ľad a znemožňuje tak opätovnému zamŕzaniu. V priechode sa dokonca zámerne pohybuje tak, aby narušil zamŕzajúcu vodu, no najvýraznejším pomocníkom zostávajú zuby. Celé skupinky, ale aj jednotlivci, si dávajú pozor a priebežne kontrolujú svoje priechody.

Rozmnožovanie

V priebehu jesene sa samiciam rodia mláďatá. Najčastejšie je to jedno mláďa vážiace okolo 30 kilogramov a s dĺžkou 1,5 metra. Materinské mlieko obsahuje výrazné zastúpenie výživných látok, ktoré pomáhajú mláďaťu budovať imunitný systém a vnútorné tukové vankúšiky. Najmä bielkoviny a tuky. Zaujímavé je, že mláďatá sú už o sedem týždňov pripravené na svoj vlastný samostatný život a matka sa o neho už viac nemusí starať.

Tuleň Weddellow, zaujímavý obyvateľ Antarktídy a zaujímavosti
Ohodnoť tento článok
Tomáš Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Základná škola a školská taška
Školská taška detí často preťažená: akú váhu a konštrukciu má mať?

Orol Bielohlavý, dravý vták
V Holandsku proti lietajúcim dronom cvičia dravé vtáky

Wolverine, logan vyhrajte mikinu
Súťaž: vyhrajte mikinu Logan: Wolverine a lístky do kina k tomu

Zavrieť