Nôž na chlieb nie je vynález z rozmaru nožiarskych spoločností a výrobcov domácich potrieb. Nože na chlieb sú populárnou súčasťou sád nožov pre bežnú domácu kuchyňu už niekoľko rokov. Ich používanie nie je ani rozmarom pohodlných ľudí, predsa len má svoje opodstatnenie a prednosti, pre ktoré je možno zvláštne, že sa ich používaniu ľudia ešte stále bránia. Zároveň je odpoveďou pekárkam tort, čím vlastne prekrojiť tortu, ak sa pečie hrubý korpus.
Správny nôž na chlieb a teda zároveň aj pečivo všetkých druhov, má zúbky. Pravidelné, v rovnakom odsadení, tesne za sebou s ostrou čepeľou a výbrusmi v jednej spoločnej línii čepele. Jemné vibrácie, ktoré nôž pri kĺzaní po pečive vytvára, umožňujú čepeli prekrojiť aj najmäkšie kúsky vytiahnuté čerstvo z pece. Tupé zúbky, alebo ak chcete oblúkové výbrusy, sú zbytočné, ak nie je čepeľ dostatočne ostrá.
Plusom je pre takéto nože nepriľnavý povrch čepele, ktorý môže mať mimo ochrannej funkcie, aj praktickú v rámci umývania a aj estetickú, keďže aj po rokoch stále čistý, nedochytaný nôž bez vplyvov používania človek skôr použije, ak ma na výber spomedzi iných. Na to, aby dokázal takýto nôž prekrojiť mäkké ale pokojne aj tvrdšie pečivo, alebo chlieb, potrebujete taký, ktorého čepeľ nemá pružnosť a neohýba sa. Také nože zvyknú pri krájaní väčších kusov neposlúchať vašu vôľu a potrebu rovných krajcov. Určitou prednosťou týchto nožov je ich vyššia váha. Na škodu je, ak je nôž priveľmi ľahký, nepôsobí dôveryhodne a schopne, čo vplýva aj na prácu s takýmto nástrojom.
Medzi typické znaky nožov na pečivo je dlhá čepeľ. Ich dĺžka sa pohybuje okolo 23 centimetrov a dôvodom takto dlhej čepele je jednoducho čo najdlhšia plocha, ktorá môže kĺzať po pečive, čiže na jeden ťah je možné drobné pečivo prekrojiť aj bez poškodenia. Základom toho, čo prezentujú výrobcovia takýchto nožov ako prednosť je však minimálne poškodenie pečiva, pohodlné narábanie a minimálny odpad – omrvinky na stole.
0 komentárov