Tiramisu je jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Určite ste ho už aspoň raz ochutnali, či už v cukrárni alebo sa vám Tiramisu podarilo pripraviť aj doma. Málokto však vie, že názov pochádza z talianskeho „tirami su„, čo v doslovnom preklade znamená „vytiahni ma hore“ a obrazne vo význame „zlepši mi náladu“. Viete však, kam až siaha história tohto obľúbeného dezertu?
Pôvod tiramisu – legenda alebo fakt?
Historické záznamy uvádzajú, že Tiramisù pochádza z Trevisa z roku 1800. Hovorí sa, že tento dezert bol vynájdený šikovnou „maitressou“ z „domu potešenia“ v centre Trevisa. Žena, ktorá prevádzkovala priestory, vyvinula tento afrodiziakálny dezert, ktorý zákazníkom ponúkla na konci večera, aby ich oživila a vyriešila problémy, ktoré mohli mať pri svojich manželských povinnostiach pri návrate k manželkám. Zdá sa, že tiramisu bol predchodcom prírodnej viagry z 19. storočia, ktorá sa podávala zákazníkom v tomto dome. O tom, či je legendá pravdivá existuje mnoho špekulácii.
Ako dezert v reštaurácii
V centre starého mesta Treviso bola moderná reštaurácia Le Beccherie, ktorá pridala tento dezert do svojho menu.
V knihách sa príbeh tiramisu nespomína, najskôr až v 80. rokoch. O jeho skoršom pôvode máme však viacero dôkazov.
Spisovateľ Giovanni Comisso (1895 – 1969) bol učenec a tiež najznalejší svedok receptúry Tiramisu.Básnik Comisso spomínal tento skvelý recept vo svojich spomienkových knihách a podrobnejšie ho spomínal svojim najbližším priateľom. Opisoval ako jeho babička Giuseppina, potomok grófa Odoarda Tirettu, bola milovníčkou Tiramisu. Tieto historické záznamy nám hovoria, že recept a dezert boli v Treviso dobre známe už v roku 1800.
Ako to často v legendách býva, existujú rôzne pohľady o tom, čo je pravdivé. Jedno je však isté. Tiramisu pochádza z Trevisa v Taliansku a je naozaj lahodným dezertom v každom ročnom období.
Recept je naozaj jednoduchý
Originálne tiramisu sa skladá zo striedajúcich sa vrstiev piškót, ktoré majú lyžicový tvar alebo z Pan di Spagna, čo je piškótový korpus nasiaknutý studeným espressom, z mascarpone, vajíčka, ktoré sa aromatizuje rumom, niekedy aj marsalským vínom. Na záver je dezert posypaný kakaom. Tieto ingrediencie sú najzákladnejšie. Recept má však rôzne geografické či rodinné varianty. Množstvo ingrediencií samozrejme záleží od počtu ochutnávajúcich osôb.
A aký je postup?
Ako prvé si pripravíme silnú čiernu kávu, ktorú necháme schladiť.
Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky spolu s piatimi lyžicami cukru vyšľaháme do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh.
Do žĺtkovej zmesi a cukru pridáme Mascarpone. Potom zľahka vmiešame sneh z bielkov.
Piškóty namočíme z oboch strán do kávy s prídavkom Amaretta alebo rumu. Stačí ich namočiť len zľahka.
Dno formy pokryjeme vrstvou piškót, pridáme vrstvu krému a pokračujeme plynule ďalšími vrstvami. Poslednú vrstvu krému bohato poprášime kakaom.
Nakoniec ho necháme minimálne dve hodinky v chladničke a následne podávame.
Mohlo by zaujímať tiež:
Lucia Absolventka štúdia marketingovej komunikácie, momentálne žijúca v zahraničí s obrovskou vášňou pre cestovanie, nové zážitky a dobré jedlo. K príležitosti písať sa dostala pred pár rokmi v zn.sk. Je to pre ňu relax a zodpovednosť zároveň.
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
0 komentárov