Tiramisu je jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Určite ste ho už aspoň raz ochutnali, či už v cukrárni alebo sa vám Tiramisu podarilo pripraviť aj doma. Málokto však vie, že názov pochádza z talianskeho “tirami su“, čo v doslovnom preklade znamená “vytiahni ma hore” a obrazne vo význame “zlepši mi náladu”.
Viete však, kam až siaha história tohto obľúbeného dezertu?
Pôvod tiramisu – legenda alebo fakt?
Historické záznamy uvádzajú, že Tiramisù pochádza z Trevisa z roku 1800. Hovorí sa, že tento dezert bol vynájdený šikovnou „maitressou“ z “domu potešenia” v centre Trevisa. Žena, ktorá prevádzkovala priestory, vyvinula tento afrodiziakálny dezert, ktorý zákazníkom ponúkla na konci večera, aby ich oživila a vyriešila problémy, ktoré mohli mať pri svojich manželských povinnostiach pri návrate k manželkám. Zdá sa, že tiramisu bol predchodcom prírodnej viagry z 19. storočia, ktorá sa podávala zákazníkom v tomto dome. O tom, či je legendá pravdivá existuje mnoho špekulácii.
Ako dezert v reštaurácii
V centre starého mesta Treviso bola moderná reštaurácia Le Beccherie, ktorá pridala tento dezert do svojho menu.
V knihách sa príbeh tiramisu nespomína, najskôr až v 80. rokoch. O jeho skoršom pôvode máme však viacero dôkazov.
Spisovateľ Giovanni Comisso (1895 – 1969) bol učenec a tiež najznalejší svedok receptúry Tiramisu.Básnik Comisso spomínal tento skvelý recept vo svojich spomienkových knihách a podrobnejšie ho spomínal svojim najbližším priateľom. Opisoval ako jeho babička Giuseppina, potomok grófa Odoarda Tirettu, bola milovníčkou Tiramisu. Tieto historické záznamy nám hovoria, že recept a dezert boli v Treviso dobre známe už v roku 1800.
Ako to často v legendách býva, existujú rôzne pohľady o tom, čo je pravdivé. Jedno je však isté. Tiramisu pochádza z Trevisa v Taliansku a je naozaj lahodným dezertom v každom ročnom období.
Recept je naozaj jednoduchý
Originálne tiramisu sa skladá zo striedajúcich sa vrstiev piškót, ktoré majú lyžicový tvar alebo z Pan di Spagna, čo je piškótový korpus nasiaknutý studeným espressom, z mascarpone, vajíčka, ktoré sa aromatizuje rumom, niekedy aj marsalským vínom. Na záver je dezert posypaný kakaom. Tieto ingrediencie sú najzákladnejšie. Recept má však rôzne geografické či rodinné varianty. Množstvo ingrediencií samozrejme záleží od počtu ochutnávajúcich osôb.
A aký je postup?
Ako prvé si pripravíme silnú čiernu kávu, ktorú necháme schladiť.
Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky spolu s piatimi lyžicami cukru vyšľaháme do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh.
Do žĺtkovej zmesi a cukru pridáme Mascarpone. Potom zľahka vmiešame sneh z bielkov.
Piškóty namočíme z oboch strán do kávy s prídavkom Amaretta alebo rumu. Stačí ich namočiť len zľahka.
Dno formy pokryjeme vrstvou piškót, pridáme vrstvu krému a pokračujeme plynule ďalšími vrstvami. Poslednú vrstvu krému bohato poprášime kakaom.
Nakoniec ho necháme minimálne dve hodinky v chladničke a následne podávame.
Lucia
Som študentkou marketingovej komunikácie, písanie ma bavilo už od mala. Rada cestujem, čítam knihy, milujem zábavu a dobré jedlo.
Stránka používa cookies pre poskytovanie kvalitných služieb. Prosíme, odsúhlas používanie cookies, ale môžeš aj nesúhlasiť. SÚHLASÍMOdmietnuťPrečítať viac
Nastavenia: Osobné údaje a cookies
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
0 komentárov