Tiramisu je jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Určite ste ho už aspoň raz ochutnali, či už v cukrárni alebo sa vám Tiramisu podarilo pripraviť aj doma. Málokto však vie, že názov pochádza z talianskeho “tirami su“, čo v doslovnom preklade znamená “vytiahni ma hore” a obrazne vo význame “zlepši mi náladu”.
Viete však, kam až siaha história tohto obľúbeného dezertu?
Pôvod tiramisu – legenda alebo fakt?
Ako dezert v reštaurácii
Recept je naozaj jednoduchý
Originálne tiramisu sa skladá zo striedajúcich sa vrstiev piškót, ktoré majú lyžicový tvar alebo z Pan di Spagna, čo je piškótový korpus nasiaknutý studeným espressom, z mascarpone, vajíčka, ktoré sa aromatizuje rumom, niekedy aj marsalským vínom. Na záver je dezert posypaný kakaom. Tieto ingrediencie sú najzákladnejšie. Recept má však rôzne geografické či rodinné varianty. Množstvo ingrediencií samozrejme záleží od počtu ochutnávajúcich osôb.
A aký je postup?
- Ako prvé si pripravíme silnú čiernu kávu, ktorú necháme schladiť.
- Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky spolu s piatimi lyžicami cukru vyšľaháme do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh.
- Do žĺtkovej zmesi a cukru pridáme Mascarpone. Potom zľahka vmiešame sneh z bielkov.
- Piškóty namočíme z oboch strán do kávy s prídavkom Amaretta alebo rumu. Stačí ich namočiť len zľahka.
- Dno formy pokryjeme vrstvou piškót, pridáme vrstvu krému a pokračujeme plynule ďalšími vrstvami. Poslednú vrstvu krému bohato poprášime kakaom.
Nakoniec ho necháme minimálne dve hodinky v chladničke a následne podávame.