Hermelín, či encián, má svojich priaznivcov vo všetkých generáciách. Či už naň máte chuť vy alebo ste sa ho rozhodli pripraviť ako prekvapenie, touto klasikou určite nesklamete. Projekt Zrodené v EÚ prináša zaujímavý recept na nakladaný hermelín. Vďaka naloženiu do kvalitného oleja hermelín dlho vydrží a naviac sa výborne rozleží.
Nakladaný hermelín
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 4 hermelíny
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 veľkú cibuľu
- Mletú papriku
- Korenie
- Mletú majoránku
- 4 stonky čerstvej majoránky
- 0,5l kvalitného oleja (repkový, slnečnicový a určite nie palmový)
- Podľa preferencií môžeme pridať viac cesnaku, cibule, kyslé uhorky alebo chilli papričky
Každý syr rozkojte na polovicu a každú spodnú polovicu potrite roztlačeným cesnakom. Potom posypte červenou paprikou (záleží na vás, či štipľavou alebo sladkou), mletým korením, majoránkou a pridajte koliesko cibule. Priklopte druhou polovicou a umiestnite do pohárov. Zasypte ďalšou cibuľou, pridajte niekoľko stoniek čerstvej majoránky a môžete pridať aj štipľavú papričku (podľa chuti). Zalejte kvalitným olejom a pohár zatvorte.
Pokiaľ necháte poháre v teplej miestnosti, hermelín bude hotový približne za 3 dni. Pokiaľ ich chcete uchovať dlhšie, uložte ich do chladničky, kde sa vám doba nakladania zdvojnásobí. Viac informácií na www.zrodene.eu
V krátkosti niečo o hermelínoch
Kým hermelín familiárne na Slovensku nazývame enciánom, v podstate ide o rovnaký typ syra známy ako camembert. Vyrába sa z kravského mlieka, ide o mäkký typ s bielou plesňovou kôrou. Názov hermelín nevznikol náhodou. V Čechách nemohli pomenovať syr camembertom pre chránené označenie, tak ho v podniku Madeta nazvali podľa hermelínu na kráľovskom odeve, ktorý sa vyrábal z bielej kožušiny.Poznáme ho ako kruhový syr, ktorý sa z mikrobiologického hľadiska neustále mení. Balený je v papieri, aby mohol dýchať. Poznáme ho ako pochúťku k bielemu vínu, na grilovanie, vyprážanie, ako dôležitá súčasť niektorých ozdobných tanierov, chlebíčkov, niektorých špecialít, ale napríklad tiež ako súčasť nátierok.