ZN.SK
nakladaný hermelín s majoránkou

Recept: Nakladaný hermelín v pohároch s majoránkou

Či už naň máte chuť vy alebo ste sa ho rozhodli pripraviť ako prekvapenie, touto klasikou určite nesklamete. Projekt Zrodené v EÚ prináša zaujímavý recept na nakladaný hermelín.

Hermelín, či encián, má svojich priaznivcov vo všetkých generáciách. Či už naň máte chuť vy alebo ste sa ho rozhodli pripraviť ako prekvapenie, touto klasikou určite nesklamete. Projekt Zrodené v EÚ prináša zaujímavý recept na nakladaný hermelín. Vďaka naloženiu do kvalitného oleja hermelín dlho vydrží a naviac sa výborne rozleží.

nakladaný hermelín s majoránkou

Nakladaný hermelín

Na 4 porcie budeme potrebovať:

  • 4 hermelíny
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 veľkú cibuľu
  • Mletú papriku
  • Korenie
  • Mletú majoránku
  • 4 stonky čerstvej majoránky
  • 0,5l kvalitného oleja (repkový, slnečnicový a určite nie palmový)
  • Podľa preferencií môžeme pridať viac cesnaku, cibule, kyslé uhorky alebo chilli papričky

Každý syr rozkojte na polovicu a každú spodnú polovicu potrite roztlačeným cesnakom. Potom posypte červenou paprikou (záleží na vás, či štipľavou alebo sladkou), mletým korením, majoránkou a pridajte koliesko cibule. Priklopte druhou polovicou a umiestnite do pohárov. Zasypte ďalšou cibuľou, pridajte niekoľko stoniek čerstvej majoránky a môžete pridať aj štipľavú papričku (podľa chuti). Zalejte kvalitným olejom a pohár zatvorte.

Pokiaľ necháte poháre v teplej miestnosti, hermelín bude hotový približne za 3 dni. Pokiaľ ich chcete uchovať dlhšie, uložte ich do chladničky, kde sa vám doba nakladania zdvojnásobí. Viac informácií na www.zrodene.eu

V krátkosti niečo o hermelínoch

Kým hermelín familiárne na Slovensku nazývame enciánom, v podstate ide o rovnaký typ syra známy ako camembert. Vyrába sa z kravského mlieka, ide o mäkký typ s bielou plesňovou kôrou. Názov hermelín nevznikol náhodou. V Čechách nemohli pomenovať syr camembertom pre chránené označenie, tak ho v podniku Madeta nazvali podľa hermelínu na kráľovskom odeve, ktorý sa vyrábal z bielej kožušiny.Poznáme ho ako kruhový syr, ktorý sa z mikrobiologického hľadiska neustále mení. Balený je v papieri, aby mohol dýchať. Poznáme ho ako pochúťku k bielemu vínu, na grilovanie, vyprážanie, ako dôležitá súčasť niektorých ozdobných tanierov, chlebíčkov, niektorých špecialít, ale napríklad tiež ako súčasť nátierok.

Mohlo by zaujímať tiež:

ZN.SK

Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.



Inzercia

Najčítanejšie

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu