ZN.SK
Kuchárska kniha

Významné kuchárske knihy a knihy o gastronómii

Knihy, čiže kuchárske knihy boli odjakživa šíriteľmi gastronómie, zachovávateľmi receptúr, alebo zvyklostí. Najstaršou kuchárskou knihou, aj keď šlo len o súbory receptov…

Knihy boli odjakživa šíriteľmi gastronómie, zachovávateľmi receptúr, alebo zvyklostí. Najstaršou kuchárskou knihou, aj keď šlo len o súbory receptov, môžeme nazvať dielo Derecoquinaria (Umenie varenia) z 1. storočia nášho letopočtu, ktoré je prisudzované Marcovi Gaviovi Apiciovi. O tri storočia neskôr jeho zápisky skompletizovali a nálezy tohto kompletu sú dnes jedinou zmienkou o jeho zbierke.Významné kuchárske knihy sa nám zachovali aj z arabskej kultúry. Al-Warraq zozbieral recepty v období od 9. až 10. storočia a v 13. storočí ich zbieral Al-Baghdadi. V posledných dvoch storočiach to boli najmä Francúzi, ktorí svetu dali významné kuchárske knihy, knihy o technológiách a nápojoch. V 20. storočí malo najväčšiu produkciu kuchárskych kníh USA.

Kuchárska kniha

Knihy o gastronómii na Slovensku

Najvýraznejšie slovenské vydavateľstvá s portfóliom kuchárskych kníh, kulinárskych publikácií, kníh zameraných na zdravú výživu a nápoje sú IKAR, a.s., vydavateľstva NOXI, Príroda, ale tiež AKV – Ambulancia klinickej výživy doktora Bukovského a niekoľko ďalších.

Za originálny knižný počin možno považovať knihu Myslím, teda pijem od autorskej dvojice Ben McFarland a Tom Sandham. S podtitulom „inteligentne o alkohole“ ide o výborného sprievodcu alkoholickými nápojmi, miešanými drinkami, ale najmä históriou každej významnej značky, ktorá je vo svete známa. Kniha popisuje kvality a prednosti jednotlivých značiek veľmi pútavou formou a je tak neoceniteľným pomocníkom nie iba barmanov a someliérov.

Chvályhodné je úsilie Silvie Spilkovej, ktorá vytvorila výnimočnú sériu kníh o gastronómii Slovenska a jednotlivých regiónoch. Dokázala pred zabudnutím zachrániť veľké množstvo pôvodných receptov starých mám, postupov a doslova pokladov. V knižnej sérii Poklady slovenskej kuchyne prechádza Slovensko a vystihuje osobitosti regiónov, vyzdvihuje lokálne suroviny a prevládajúce hospodárenie, ktoré formovalo regionálne stravovanie.

Svetovo najpredávanejšie kuchárske knihy:

  • BettyCrocker’s Picture CookBook, 1950, 65 miliónov výtlačkov
  • BetterHomes and Gardens, 1930, 40 miliónov výtlačkov
  • JoyofCooking (Irma Rombauer), 1931, približne 18 miliónov výtlačkov
  • Kuchárka Americkej ženy, 1939, náklad asi 8 miliónov výtlačkov
  • In theKitchenwithRosie (RosieDaley), 1994, 8 miliónov aj vďaka podpore OprahWinfrey
  • CrockeryCookery (MableHoffman), 1975, asi 6 miliónov výtlačkov
  • Fix-It and Forget-It (Dawn J. Ranck and PhyllisPellmanGood), 200, 5 miliónov
  • BettyCrocker’s Picture CookBook, 1896, okolo 4 miliónov výtlačkov
  • I Hate to CookBook (PegBracken), 1960, 3 milióny výtlačkov
  • MoosewoodCookbook (MollieKatzen), 1977, 3 milióny výtlačkov
  • Kuchárska kniha denníka The New York Times (CraigClaiborne), 1961, 3 milióny výtlačkov

(Text bol súčasťou vlastnej písomnej práce bez zdrojov, vychádzajúci z osobného prehľadu. Ďalšia reprodukcia je vyhradená)

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Najčítanejšie

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu