ZN.SK
Fastfood hamburger

Výhody a nevýhody stravovania v rýchlom občerstvení

Z pohľadu zákazníka však určite vieme zhodnotiť nasledovné výhody a nevýhody stravovania s prihliadaním aj na zaužívané názory.

Fast food. Ak sa povie toto slovné spojenie, ktoré často ani neprekladáme do slovenčiny ako rýchle občerstvenie, zväčša si predstavíme prevádzky tých najznámejších, ktoré máme aj u nás. Aj keď sa na prvý pohľad nič také nezdá, fast food tvorí výraznú časť naplňovania dopytu po stravovaní, ide o nevyhnutnú súčasť služieb kdekoľvek bez rozdielu miesta, pokiaľ má odbyt a zároveň plní dôležitú stravovaciu funkciu. Prevádzok rýchleho občerstvenia je na tomto svete oveľa viac, než si viete predstaviť a ešte viac ich ani nie je súčasťou nejakej siete. Z pohľadu zákazníka však určite vieme zhodnotiť nasledovné výhody a nevýhody stravovania s prihliadaním aj na zaužívané názory.

Výhody stravovania v prevádzkach rýchleho občerstvenia:

  • šetrí čas zákazníka a stravovanie poskytuje rýchlo
  • zákazník je v kontakte s personálom školeným na rýchle jednanie neraz s dobrou pamäťou a schopnosťou rýchleho ovládania obsluhy a prípravy jedál
  • významnejšie siete prevádzok kombinujú jedlá, umožňujú variácie a dokážu tak vyhovieť napríklad aj vegetariánskym nárokom alebo niektorým diétam
  • uvoľnenejšia atmosféra otvára priestor pre individuálne požiadavky, ktoré v tomto type zariadení nachádzajú pochopenie a sú častejšie než v iných typoch prevádzok. Takto ladená atmosféra dovolí otvorenejšie komunikovať napríklad pri navrhovaní vlastných sendvičov v prevádzkach Subway
  • je zaručená dostupnosť hneď niekoľkých druhov jedál a nápojov, ktoré sú často priebežne pripravené
  • konzumácia je možná aj mimo priestorov zariadenia a dovoľuje vyššiu mobilitu
  • Drive-in prevádzky umožňujúce obslúžiť vodičov na cestách dovolia šetriť čas aj v prípade ciest a nutnosti rýchleho stravovania posádky auta počas presunov

Nevýhody stravovania v prevádzkach rýchleho občerstvenia:

  • viacero konceptov a sietí prevádzok nepredstavuje ideály zdravého stravovania
  • nižšia kvalita jedla a výživná hodnota, najmä pri bielkovinách (a naopak, nadmerné množstvo cukrov a tukov), nutrične nevyrovnané zloženie, absencia živín a stopových prvkov
  • opakovane využívané oleje a zariadenia môžu v krajných prípadoch predstavovať menej kvalitné suroviny, tepelné spracovanie alebo nekvalitu ako takú
  • prevládajú ťažšie jedlá, hranolky a ďalšie vyprážané produkty (v závislosti od sortimentu a prevádzky)
  • používanie umelých ingrediencií (emulgátory, stabilizátory…)
  • menšie prevádzky v rámci úspory využívajú menej kvalitné suroviny
  • niektoré siete vôbec neposkytujú nesladené nápoje, prípadne vo výbere obmedzujú iným spôsobom a motivujú zákazníka ku kúpe len konkrétnych balíčkov, ktoré tvorí jedlo so sladeným nápojom bez možnosti náhrady
  • časté nedodržiavanie technologických postupov a hygienických zásad prípravy pokrmov prevažne v drobných bufetoch a zariadeniach orientovaných na rýchlu obsluhu napríklad na lyžiarskych svahoch, vysoko frekventovaných miestach ako sú stanice a iných
  • nepohodlie a fakt, že prevádzky rýchleho občerstvenia s posedením často využívajú koncept stolovania pomocou tácok. To znamená, že vaše posedenie je také, aké ho zanechal zákazník pred vami
  • uniformita, globalizácia, narúšanie národnej, ale aj lokálnej jedinečnosti
  • celoživotných zákazníkov získavajú v radoch najmenších detí

Pripravila Maťa

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Najčítanejšie

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu