ZN.SK
Chleba pečenie

Recept na domáci celozrnný chlieb s tekvicovými semienkami

Upiecť si doma svoj vlastný chlebík a ešte k tomu zdravý, to neznie vôbec zle. Dôležité je však vedieť ako na to. Výborné recepty na chlieb, žemle a pečivo bežného domáceho použitia…

Upiecť si doma svoj vlastný chlebík a ešte k tomu zdravý, to neznie vôbec zle. Dôležité je však vedieť ako na to. Výborné recepty na chlebíky, žemle a pečivo bežného domáceho použitia ako súčasť šalátov, raňajok, chlebíčkov, alebo len ako spôsob, ako výrazne prekvapiť priateľov a rodinu, môžeme nájsť na viacerých miestach na internete, v kníhkupectvách a u skúsených gazdiniek. Peknou knihou o pečení chleba doma je Veľká kniha o pečení chleba z vydavateľstva IKAR, ale aj mnohé iné kuchárske knihy, kde sa chlebíku venujú aj keď len okrajovo. Chuti čerstvého mäkkého a chrumkavého kvaseného chlebíka so zrniečkami sa však nemôže nič vyrovnať.

Chleba pečenie

Ako si upiecť vlastný celozrnný chlebík?

Na vlastný domáci chlebík potrebujeme:
5 gramov kvasníc
300 gramov špaldovej múky
15 gramov masla
hrsť tekvicových semienok
hrsť slnečnicových semienok
kávová lyžička soli

Príprava:
Do približne 50 mililitrov vlažnej vody dáme rozmrvené čerstvé kvasnice a po piatich minútach odpočinku kvások zmiešame so zmesou, ktorú si pripravíme zo špaldovej múky, masla, soli, semienok a 150 ml vlažnej vody. Zmes s kváskom dobre premiešame a vysypeme na pomúčenú dosku na miešanie cesta. Po dobrom vymiesení nechávame cesto na hrubú hodinku vykysnúť. Ideálne po starom, v košíku, alebo v dostatočne veľkej miske prikryté čistou suchou utierkou. Po vykysnutí cesta s pomúčenými rukami poriadne ešte raz vymiesime a opätovne pomúčenými rukami ďalej vytvarujeme bochník. Nasleduje ďalšia hodina, počas ktorej chlebík dokysne. Po tejto hodine už musí byť elektrická, či plynová trúba vyhriata na teplotu 200°C. Rúra s teplovzdušnou cirkuláciou si vystačí s 180°C. Pečieme približne 45 minút v strede rúry, pričom bochník je položený na papieri na pečenie. Bochník do trúby vkladáme potretý vodou.

Dobrú chuť.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu