ZN.SK
Musli, zamaskovaný cukor

Potraviny, kde by ste cukor nečakali a obsahujú ho priveľa

Odborníci cukor zaraďujú medzi návykové látky podobne ako alkohol, či nikotín. Ukrytý je však aj tam, kde ho nečakáme.

Cukor je všade, aj tam, kde by sme ho nečakali. Spôsobuje viacero zdravotných ťažkostí, ku ktorým sa dopracujeme len jeho pravidelnou konzumáciou a ešte viac, ak je v konečnom dôsledku kolísavá občas v nezdravom množstve. Odborníci cukor zaraďujú medzi návykové látky podobne ako alkohol, či nikotín. Je drogou, ku ktorej sa však neviažu žiadne varovania, či výrazné povedomie.

Musli, zamaskovaný cukor

Zaujímavá knižná novinka Cukor rafinovaný jed upozorňuje na niekoľko potravín, v ktorých sa tiež cukor nachádza a vieme nimi doplniť potraviny, ktoré sa ako zdravé len tvária. Najmä ľudia, ktorí si dávajú pozor na zdravé stravovanie a snažia sa vyhýbať cukru, tak môžu byť zaskočení tým, že vyhnúť sa mu môže byť obzvlášť ťažké.

Cukor zamaskovaný ako zdravá výživa

Z vlastných skúseností vieme, že sa ako zdravé potraviny často radi prezentujú zmesymusli cereálií, vôbec cereálií, cereálnych tyčiniek a rôznych doplnkov stravy. Pocit, že jeme zdravú nálož vitamínov, môžeme získavať aj z niektorých doplnkov výživy a vitamínov. Žiaľ obrovské množstvo vitamínov a doplnkov, aby vôbec nejako chutili, obsahujú cukor. Najmä pri detských vitamínoch nie je takmer vôbec možné očakávať, že s vitamínmi nedostávajú aj cukor. Bez neho by im zrejme nič z toho nechutilo a ak má niečo ovocnú príchuť, ešte nejde o záruku skutočne ovocnej chuti bez sladidiel. Cereálie a tyčinky spájajú želatínami, šťavami a hmotami, ktoré tiež dopĺňa v podstate až prehnané množstvo cukru. Už je tomu nejaký čas, odkedy známe spoločnosti dodávajúce minerálne vody do sietípredajní prišli po vzoru zahraničia s ponukou ochutených minerálnych vôd. Ak má minerálna voda príchuť byliniek, či gaštanov, nie je to záruka zdravia, skôr naopak. Množstvo cukru, aké obsahujú ochutené minerálky je priam alarmujúce.

Kde ešte?

V ovocnom jogurte by ste asi klasický cukor nečakali a predsa sa v ňom nachádza hneď niekoľko celých kociek v jedinom tégliku. Kyslé nakladané uhorky majú tiež cukru požehnane, a to sa pýšia svojou kyslosťou. Miešané rybie šaláty, tuniakové šaláty a rôzne šaláty na spôsob tresky, parížsky šalát a mnoho iného, sa akoby bez cukru ani nezaobišlo. O multivitamínových džúsoch si azda nikto nemôže myslieť, že sú len z vitamínov. Veď práve miešanie viacerých zložiek je výbornou príležitosťou za skrytie cukru. Detské výživy a rôzne potraviny cukor obsahovať musia, pretože len ťažko by sme ich do detí dostali.

Výrazným obsahom cukru sa môžu pýšiť aj zaváraniny a konzervy. Konzervované jahody a ananás zo zahraničia sa doslova kúpe v cukrových nálevoch, čo dokonca dokáže vyvolať reakcie a nevoľnosť u citlivých ľudí. Napríklad pri vypití nálevov, čo je v podstate v našich domácnostiach bežný jav. Ako inak. A čo taký kečup? Divili by ste sa koľko cukru pridávajú do omáčok, pálivých zmesí a kečupov. Akoby šlo až o nevyhnutnosť. Kečup bez cukru je problém kúpiť nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí. Pri veľkom množstve ďalších potravín ako sú pečivá, nápoje, sladkosti a podobne majú obsah cukru jasný, aj keď ani tu nemá každý predstavu, koľko veľa ho je.

Nízkotučné produkty vám pri chudnutí nepomôžu

Zaujímavosťou, ktorá je až absurdným počinom potravinárskych firiem, je používanie nálepky o nízkotučnom obsahu. Mať niečo nízkotučné znamená znížiť obsah tuku. To však neznamená, že sa znižuje aj podiel cukru. Práve naopak. Mnohé, až takmer všetky výrobky označené ako nízkotučné nakoniec prinášajú zvýšený pomer solí, či cukru, nech má vec aspoň nejakú chuť.

Aj zdravá príroda nie je vždy len zdravá

Príroda je príroda. Jej plody pokladáme vždy za najzdravšie. Lenže aj priamo ona je zdrojom cukru, ktorý môže škodiť. Obsahuje ho ovocie a to sušené ho obsahuje ešte viac, keďže práve sušením v ňom naštartujeme procesy na zvýšenie jeho objemu. Iná forma cukru je škrob, z ktorého si telo cukor vytvorí postupne. Zemiaky, cestoviny, ryža a pečivo sú asi najznámejšie zdroje škrobu.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Najčítanejšie

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu