Pozor: Lyžiarske zjazdovky neprístupné mimo otváracej doby - ZN.SK

Pozor: Lyžiarske zjazdovky neprístupné mimo otváracej doby

Snaha prevádzkovateľov lyžiarskych vlekov a lanoviek dostať lyžiarov šliapajúcich po vlastných, naberá na obrátkach. Nie je to len dôvod, že netvoria zisk, tvoria totiž problém bezpečnostný. Narúšanie zjazdovky je jedna vec, druhá je neočakávaný stojaci, alebo pomaly pohybujúci sa človek na jeho okraji. Tretia najzásadnejšia však je riziko spojené s mechanizmami a sieťami. Aj preto sa v poslednom čase skloňuje sprísnenie pravidiel pre peších mimo otváraciu dobu. Takíto lyžiari sa totiž neriadia prevádzkovou dobou vlekov a lanoviek, čo tvorí ešte väčšie riziko.

Šlapanie aj cez zjazdovky, ski

Zranenie a úrazy na napnutých lanách pri údržbe trate

Počas údržby trate sa môžu objaviť stroje na úpravu zjazdovky s napnutými lanami. Tie pritom lyžiari nie vždy dobre vidia, najmä v časoch, kedy sú tieto stroje aktívne a nie je prístupné osvetlenie. Na viacerých zjazdovkách sa už stali úrazy, alebo len zopár odvážlivcov zažilo nepríjemné pády po strete s napnutým oceľovým lanom. Aj nedávny prípad vážneho zranenia na Chopku v lokalite Priehyba viedol k väčšej medializácii zámerov sprísniť pravidlá prístupu na zjazdovku.

Tatry po otváracej dobe uzavreté

Stredisko Jasná v tejto súvislosti upozorňuje, že počas lyžiarskej sezóny 2017 sú od 16:00, respektíve od 1. februára od 16:30 do 8:30 ráno zjazdovky zatvorené. Len v prípade večerného lyžovania, kedy je aktívne aj osvetlenie, je povolený vstup od 18:00 do 21:00 hodiny. Dôvodom sú kabeláže a inštalácie snežných diel, aktivita zasnežovania, ale aj práve napnuté laná navijakov. Obmedzenia vstupu na zjazdovku platia v celých Vysokých a Nízkych Tatrách. O pravidlách a prístupnosti iných stredísk je nutné informovať sa na oficiálnych zdrojoch konkrétneho strediska a prevádzkovateľa. Upozornenie na toto sprísnené pravidlo sa prejavilo aj v aktualizácii „bieleho kódexu“ tzv. pravidiel lyžiara na stránkach vt.sk, v bode 13. VSTUP NA LYŽIARSKE TRATE.

Tomáš, šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.

Pokračovaním návštevy webstránky súhlasíte s používaním Cookies podrobnosti

ZN.SK používa Cookies

Magazín ZN.SK k svojmu fungovaniu využíva reklamné plochy, ktoré môžu pracovať so súbormi cookies. Súbory cookies v konečnom dôsledku používa, pretože nemá na výber. Dnes takmer všetky stránky používajú Cookies. Cookies sú súbory, v ktorých sa nachádzajú údaje o vašich záujmoch, orientácii na určité konkrétne oblasti záujmov, vekovú kategóriu a tiež umožňujú reklamným plochám zaistiť relevantnú reklamu aj k pohlaviu. Tieto stránky neuchovávajú osobné údaje o Vašej osobe, žiadne citlivé údaje súvisiace s adresou, heslami, alebo ďalšími prístupovými údajmi do stránok, zabezpečených prostredí a podobne. Zberom cookies nedochádza k zachytávaniu hesiel, ani osobnej komunikácie. Využívať ich môže Facebook, Google, alebo mnoho iných systémov.
Toto hlásenie a upozornenie vyplýva z povinnosti európskych zákonov upozorňovať na zber a čítanie Cookies. Internetom nazvaný zákon ako absurdný, ukladá povinnosť portálom upozorňovať na zber cookies, ktorý je pritom bežnou súčasťou online práce s počítačmi viac rokov.
Používanie cookies najlepšie definuje prehlásenie samotného Google:

Ako používa spoločnosť Google súbory cookie


Cookie je krátky textový súbor, ktorý do prehliadača odosielajú navštívené webové stránky. Webovým stránkam umožňuje zapamätať si informácie o vašej návšteve, napríklad preferovaný jazyk a ďalšie nastavenia. Ďalšia návšteva stránok tak môže prebehnúť ľahšie a môže byť produktívnejšia. Súbory cookie sú dôležité. Bez nich by bolo prehliadanie webu oveľa zložitejšie.

Súbory cookie používame na množstvo cieľov. Používame ich napríklad na ukladanie vašich predvolieb bezpečného vyhľadávania, na výber relevantných reklám, na sledovanie počtu návštevníkov na stránke, na zjednodušenie registrácie do nových služieb a na ochranu vašich údajov. Pozrite si zoznam typov súborov cookie, ktoré Google používa, a prečítajte si o tom, ako spoločnosť Google a jej partneri tieto súbory cookie používajú v inzercii. Naše pravidlá ochrany osobných údajov vysvetľujú, ako chránime pri používaní súborov cookie vaše osobné údaje a iné informácie.

Zdroj a kompletné vysvetlenie na: https://www.google.com/policies/technologies/cookies/

Zatvoriť

Viac:
Billiard
Prečo je biliardový stôl zelený? Má pripomínať trávu

Hurikán a atmosféra
Kármánova hranica je hranica medzi atmosférou a kozmom

Kuchárska kniha
Významné kuchárske knihy a knihy o gastronómii

Zavrieť